Klimaatneutraal en circulair bouwen met gevelpanelen uit reststoffen rioolwaterzuivering
In samenwerking met NPSP Delft heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gevelpanelen ontwikkeld die gemaakt zijn van reststoffen uit de rioolwaterzuivering. Schoots Architecten zorgde voor het ontwerp van de panelen, die moeten voldoen aan strenge bouwtechnisch eisen. Als eerste wordt de gevel van een HDSR-bedrijfspand in De Meern met deze innovatieve panelen bekleed. Het pand wordt hiermee verduurzaamd en dient tegelijkertijd als praktijkvoorbeeld om marktpartijen te laten zien dat circulariteit, duurzaamheid en een technisch hoogstaand en stijlvol product goed samen kunnen gaan.
Hergebruik van wc-papier kan aanzienlijk schelen in de wereldwijde CO2-uitstoot
Ieder jaar spoelen we in ons land ongeveer 180.000 ton wc-papier door het toilet. Dat papier bevat cellulose, een waardevolle, biologische grondstof. Cellulose wordt gewonnen uit bomen en planten en is het belangrijkste bestanddeel van papier en karton. Ook wordt het in de bouw gebruikt, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal.
Het terugwinnen van cellulose uit gebruikt (wc)papier voorkomt het kappen van extra bomen, bespaart energie en reduceert CO2-uitstoot. Voor de 200m2 grote gevel in De Meern is zeefgoed van 2.000 rollen wc-papier nodig. Hiermee wordt 10 ton (75%) CO2-uitstoot bespaard ten opzichte van een bakstenen gevel. Dit komt neer op het behoud van 10 bomen.
Nanda van Zoelen, hoogheemraad: “We zijn als watersector samen bezig om meer waarde te halen uit de waterketen. Voor het waterschap is het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit afvalwater, een belangrijk onderdeel hiervan’.
Belangrijke stap richting klimaatneutraal en circulair bouwen
De kwaliteit van ons oppervlaktewater staat onder druk en als gevolg van de klimaatverandering wordt de kans op enerzijds wateroverlast en anderzijds watertekort steeds groter. HDSR streeft er naar in al haar werkzaamheden negatieve klimaatimpact te voorkomen en zo mogelijk om te buigen naar positieve impact. Concrete doestellingen daarbij zijn: energieneutraal in 2030, circulair in 2050 en verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Naast hergebruik van restmaterialen en besparing op energie en CO2-uitstoot, wordt door het terugwinnen van cellulose ook de hoeveelheid reststoffen die vanuit de rioolwaterzuivering op het oppervlaktewater geloosd worden verminderd.
Duurzaam en circulair – van ‘afval’ naar ‘bron voor energie en grondstoffen’
Rioolwater is veel meer dan alleen maar afval. Het is de bron voor nieuwe producten en grondstoffen. Naast gevelplaten kan cellulose bijvoorbeeld ook als bindmiddel in asfalt gebruikt worden, de warmte van het water kan gebruikt worden om gebouwen te verwarmen. Uit het restproduct van de zuivering, het afvalslib kunnen we de grondstof Kaumera terugwinnen. Kaumera kan ingezet worden in de land- en tuinbouw. Ook wordt op dit moment onderzocht hoe Kaumera als brandvertrager gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in een volgende generatie gevelbeplating.
Innovatieve aanjager
Met de teruggewonnen cellulose op de rioolwaterzuivering van HDSR heeft NPSP Delft een gevelpaneel ontwikkeld wat sterk en vormvast is. Het paneel is bestand tegen UV-straling en andere weersinvloeden en heeft een verwachte levensduur van minimaal 50 jaar. De ontwikkelde gevelpanelen voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen op het gebied van brandveiligheid. Het ontwerp van Schoots Architecten toont de esthetische mogelijkheden.
Nanda van Zoelen: “Met de drie partijen hebben we een duurzaam technisch hoogstaand bouwproduct ontwikkeld. We nodigen projectontwikkelaars en bouwbedrijven van harte uit om samen met ons te bespreken hoe zij dit product kunnen gaan gebruiken.”
Visualatie bedrijfsgebouw de Meern