Groen licht voor nieuwe duurzame rioolwaterzuivering in Zeist
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) gaat de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Zeist vernieuwen. Van alle zuiveringen die in beheer zijn bij het waterschap, is de zuivering van Zeist de laatste die nog niet voldoet aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Bij de vernieuwing ligt de focus op duurzaamheid en hergebruik. Het algemeen bestuur heeft op woensdag 19 februari groen licht gegeven voor de nieuwbouw.
Kaderrichtlijn water (KRW) en biodiversiteit
De zuivering in Zeist maakt het rioolwater schoon van de inwoners en bedrijven uit Zeist. Het gezuiverde afvalwater komt in het oppervlaktewater terecht en moet aan bepaalde milieunormen voldoen. De huidige zuivering is gebouwd in de jaren ‘80 en haalt deze normen niet. De nieuwe zuivering is door het toepassen van de nieuwste technieken juist heel goed in het verwijderen van stoffen als stikstof en fosfaat en draagt vanaf 2027 bij aan schoner water in de Zeister en Biltse Grift, binnen de eisen van de Kaderrichtlijn water.
Waardevolle grondstoffen en verwijderen microverontreinigingen
Het ‘afvalwater’ dat bij een rwzi binnenkomt, is een bron van energie en grondstoffen die we slim opnieuw kunnen gebruiken. In de nieuwe zuivering zet het waterschap de nieuwste technieken in om waardevolle grondstoffen als cellulose terug te winnen. We besparen hiermee ook energie omdat er minder reststoffen afgevoerd hoeven te worden en beperken de uitstoot van CO2.
De nieuwe zuivering kan straks veel meer microverontreinigingen zoals medicijnresten uit het afvalwater zuiveren. Medicijnresten hebben een negatief effect op het waterleven in het oppervlaktewater en de bereiding van goed drinkwater. Met de nieuwe techniek loost de zuivering tot 80 procent minder medicijnresten op de Biltse Grift.
Circulair bouwen
Bij de bouw gaat het waterschap werken met Verdygo. Dit is een gestandaardiseerde, flexibele manier van bouwen die gebruik maakt van bouwstenen die makkelijk aan te passen zijn. Dit bespaart ontwerpkosten en doordat onderdelen van de zuivering in de fabriek worden gebouwd en kant en klaar aankomen, scheelt dit ook tijd tijdens de uitvoering.
Nanda van Zoelen, hoogheemraad: ‘Duurzaamheid is bij de nieuwbouw een belangrijk thema. We zetten maximaal in op hergebruik van materialen. Dat zijn onderdelen van de huidige zuivering, maar ook materialen die elders over zijn zoals hout dat overblijft uit andere waterschapsprojecten. Dit is niet alleen duurzaam maar bespaart ook kosten. Op het terrein van de zuivering komen zonnepanelen die straks in ca. 35% van de energiebehoefte van de zuivering voorzien’.
Samen met
Het waterschap werkt bij de bouw van de zuivering samen met adviesbureau Royal Haskoning DHV en de aannemerscombinatie Van Hattum Blankevoort B.V. en Eliquo Water en Energy bv. Dit gebeurt in een bouwteam. In het bouwteam werken alle partijen vanaf het ontwerp tot en met de realisatie van de zuivering samen.
Hoe verder
Voor de nieuwbouw zijn verschillende vergunningen nodig. De aanvraag van de vergunningen start in maart 2025. Het gaat om een BOPA vergunning (Buitenplanse omgevingsplan activiteit, voorheen bestemmingsplan) en de omgevingsvergunning Flora en Fauna.
De daadwerkelijke start van de werkzaamheden is gepland in januari 2026. In het vierde kwartaal van 2027 is de nieuwe zuivering in bedrijf.