Inloopavond start inspraak ontwerppeilbesluit Kamerik-Teylingens
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een nieuw ontwerppeilbesluit opgesteld voor Kamerik en de polders eromheen (gemeente Woerden). In een peilbesluit worden de oppervlaktewaterpeilen (het water in sloten, rivieren en weteringen) voor een gebied vastgesteld. De inspraakperiode voor het ontwerppeilbesluit start op maandag 14 april 2025 en duurt tot en met zondag 25 mei 2025. Op woensdag 7 mei 2025 organiseert het waterschap een inloopavond in De Schulenburch in Kamerik.
Waarom een nieuw peilbesluit?
In een peilbesluit staat hoeveel water er in een sloot mag staan: het waterpeil. Het peilbesluit voor dit gebied is 18 jaar oud en achterhaald. De vastgelegde peilen passen niet bij het huidige beleid om bodemdaling in het gebied te remmen. Verder zijn in het peilbesluit plannen ingetekend die nooit zijn uitgevoerd, zoals het afdammen en isoleren van visplas De Eend. Daardoor klopt het peilbesluit niet met de werkelijke situatie buiten.
Als waterbeheerder is het waterschap verantwoordelijk voor een - voor elk landgebruik en alle belangen - zo optimaal mogelijk oppervlaktewaterpeil(beheer). Om tot een zorgvuldig besluit te komen heeft het waterschap onderzoek gedaan en overlegd met bewoners, grondeigenaren, belangenorganisaties, bedrijven en gemeenten in het gebied. Hierbij is gekeken naar de verschillende soorten landgebruik en belangen. Daarna is een afweging gemaakt.
Belangrijkste wijzigingen
In de meeste sloten verandert er niets. Op veel plekken wordt het huidige peil(beheer) in de praktijk officieel vastgelegd in het nieuwe ontwerppeilbesluit. Dat geldt ook voor de hoogwatervoorzieningen langs de Kamerikse Wetering. Alleen in een deel van de polder Groot-Houtdijk en in de polder ’s Gravesloot verandert er iets. In Groot-Houtdijk wordt het winterpeil afgeschaft en komt er jaarrond een vast peil. Dat zorgt voor minder afkalving van de oevers. In ’s Gravesloot gaat het waterpeil met 10 cm omlaag, omdat dat beter past bij het landgebruik.
Verder wordt het peilbeheer iets flexibeler. Voortaan kan het waterschap in natte of droge tijden tijdelijk 10 cm van het peilbesluit afwijken. Hierdoor kan het waterschap beter inspelen op langdurige wateroverlast of langdurige droogte. Als het erg nat is kan het waterpeil met 10 cm worden verlaagd. Tijdens droogte kan het waterpeil met maximaal 10 cm worden verhoogd ten opzichte van het peilbesluit.
In dit peilbesluit is geen peilindexering opgenomen, waardoor de peilen automatisch zouden worden aangepast aan de te verwachten maaivelddaling. In plaats daarvan houdt HDSR de bodemdaling in de gaten. Als de maaiveldhoogte niet meer past bij de waterpeilen, kan het peilbesluit worden aangepast.
Inspraak en inloopavond
Het ontwerppeilbesluit ligt van 14 april 2025 tot en met 25 mei 2025 ter inzage. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden reageren op de plannen. Tijdens de inspraakperiode organiseert het waterschap een inloopavond op 7 mei 2025. Hier kunnen medewerkers van het waterschap uw vragen beantwoorden. Ook kunt u tijdens de avond een inspraakreactie (zienswijze) indienen. Tussen 19.30 en 21.30 uur kunt u binnenlopen in De Schulenburch, Overstek 2 in Kamerik. Aanmelden is niet nodig.
Vervolg – wat gebeurt er na de inspraakperiode?
Alle ingediende zienswijzen neemt het waterschap op in een inspraaknota. Hierin staat hoe het waterschap de zienswijzen behandelt. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend krijgt een exemplaar van de inspraaknota. Uiteindelijk maakt het algemeen bestuur van het waterschap de afweging tussen alle belangen en stelt het peilbesluit vast.
Meer informatie
Op de website van het waterschap (hdsr.nl/peilbesluitkamerik) staat meer informatie over het peilbesluit. Daar kunt u het ontwerppeilbesluit en de daarbij behorende stukken digitaal inzien en/of downloaden. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met projectleider Ben Jonkman, telefoon (030) 209 7641, e-mail [email protected].