Waterschap zoekt collega's om muskusrat te bestrijden

De 21 waterschappen staan voor de uitdaging om Nederland muskusratvrij te krijgen. Deze dieren ondergraven onze dijken wat zorgt voor problemen voor onze waterveiligheid. De waterschappen in Noord-Holland en West– en Midden-Nederland zoeken dan ook extra bestrijders om het aantal muskusratten in ons land te verkleinen. Om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het werk is er op zaterdag 19 oktober een kennismakingsochtend in Waverveen (De Ronde Venen).

Veel mensen die als muskusrattenbestrijder werken noemen het hun droombaan. Werken in de natuur: alle seizoenen meemaken, de natuur in al zijn facetten zien. En de maatschappelijke taak om Nederland boven water te houden. Mensen die erachter willen komen of het werken als muskusrattenbestrijder ook echt iets voor hen is kunnen op zaterdag 19 oktober tussen 10.00 uur en 13.00 uur binnenlopen bij de locatie aan de Hoofdweg 25 in Waverveen, vlakbij de Vinkeveense plassen. Aanmelden kan via onze werken-bij-website.

Waarom muskusratten bestrijden?

Muskusratten komen van nature niet voor in Nederland. Ze zijn hier door menselijk handelen beland. Ook hebben de dieren bij ons nauwelijks natuurlijke vijanden. De dieren worden bestreden omdat ze schade veroorzaken aan waterkeringen en oevers, door holen en gangen in dijken te graven. Ook maken ze nestkommen met uitgebreide ondergrondse gangenstelsels. Zo veroorzaken ze verzakkingen in dijken en kades. In het ergste geval kan een dijk of kade doorbreken waardoor er dorpen of zelfs steden onder water lopen. Daarnaast vormen muskusratten een bedreiging voor onze biodiversiteit. Ze eten planten weg en verdringen inheemse diersoorten, vooral vogels die in het riet leven.