Kan de Lekdijk na 400 jaar weer doorbreken?

400 jaar geleden brak de Lekdijk door bij Tull en 't Waal. Het water van de Lek stond na een paar dagen tot in de grachten van Amsterdam, en reikte tot ver achter Gouda: een nationale ramp. Die historische gebeurtenis grijpt het waterschap aan om het waterbewustzijn van zijn inwoners te vergroten: met gastlessen op Houtense middelbare scholen, video-items op RTV Utrecht en een fietsroute langs historische plekken.

Waterbewustzijn

“Weinig inwoners van ons gebied weten hoe hoog bij hen het water komt als de Lekdijk doorbreekt en wat ze in dat geval zouden moeten doen”, zegt Willem van der Steeg, hoogheemraad voor onder andere waterbewustzijn en cultuurhistorie. “Vandaar dat we de historische gebeurtenissen van 1624 aangrijpen om hier extra aandacht aan te besteden. Want als de Lekdijk nu doorbreekt, kan het water nog steeds tot Amsterdam komen.”

Gastlessen: wat doe je bij een grote overstroming?

Leerlingen van College De Heemlanden, Yuverta vmbo in Houten en basisschool de Boogerd in ’t Goy kregen de afgelopen maanden op een speelse manier gastlessen van het waterschap over de Lekdijk en wat te doen bij een overstroming.

De leerlingen bouwden zelf een dijk van zand en klei en speelden ‘het zolderspel’: welke drie dingen zou jij kiezen om mee naar zolder te nemen als je vlucht voor water?

De leerlingen: "We hebben veel geleerd en vinden het fijn om dit te weten. Meer mensen zouden over dijken moeten leren en wat je moet doen als die doorbreken."

De kans dat een dijkdoorbraak zoals in 1624 weer gebeurt is weliswaar erg klein, maar nooit helemaal nul. Hoogheemraad Willem van der Steeg: “Natuurlijk doen we er alles aan om een herhaling van zo’n ramp als in 1624 te voorkomen, door versterking van de Lekdijk en door met onze crisisorganisatie te oefenen. Maar helemaal uitsluiten kunnen we een dijkdoorbraak niet. En door klimaatverandering zullen perioden van hoogwater op de Lek steeds vaker voorkomen, en extremer zijn. We kunnen maar beter voorbereid zijn!”

Video's, documentaire en fietsroute

Ook RTV Utrecht besteedt aandacht aan de herdenking van de dijkdoorbraak in 1624 met korte video-items en – eind 2024 – een documentaire. En in mei komt er een herdenkingsfietsroute uit.