Als een vis in het water(schap)

Gepubliceerd op 5 februari 2019

In steeds meer projecten van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is er aandacht voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel is om zoveel mogelijk werkzoekenden aan een (passende) baan te helpen. De nieuwbouw van de rioolwaterzuivering in Utrecht (Overvecht) is hier een mooi voorbeeld van. In dit project werkten zes mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En met succes!

De aannemerscombinatie Heijmans/GMB heeft de rioolwaterzuivering in Utrecht gebouwd. Nick Wiendels (Heijmans): “Dit project leent zich uitstekend voor het samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is veel werk te verrichten en het project kent een lange looptijd.” Nick coördineerde de samenwerking met het WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden en sociaal uitzendbureau GreenFox Social Return. GreenFox Social Return streeft naar een duurzame inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en wil deze waardevolle groep een perspectief bieden. Het resulteerde voor de bouw van de rioolwaterzuivering in zes succesvolle plaatsingen in de functies van portier (tweemaal), bouwplaatsopruimers (tweemaal), een magazijnchef en een schoonmaakster van de bouwkeet. Nick: “Deze medewerkers deden minimaal twee jaar werkervaring op. Hun zelfvertrouwen groeide, ze kregen meer energie en financieel meer mogelijkheden. Ik vind het heel bijzonder om de medewerkers te zien veranderen. Iedereen is op zijn eigen manier van waarde.”

Hoogheemraad Bert de Groot (waterschap), bestuurlijk verantwoordelijk voor de realisatie van de rioolwaterzuivering in Utrecht: “Het is fantastisch om te zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om hun kwaliteiten in te zetten. Dit is een echte win-winsituatie en op deze manier wil ons waterschap graag werken.”

Gerrit-Jan van de Pol, directeur GMB (namens Heijmans/GMB): “Het geeft voldoening als doelstellingen ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op deze wijze in concrete actie worden omgezet. Het heeft zijn waarde gehad voor het project maar vanuit de opgebouwde ervaring ook zeker voor de toekomst.“

Impact maken met social return

Door het opnemen van social return in het inkoopbeleid wil Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met haar leveranciers een bijdrage leveren aan mensen voor wie het moeilijk is een baan te vinden. Bedrijven kunnen op verschillende manieren invulling geven aan social return. Denk aan betaald werk, leerwerktrajecten, stages, maar ook door het aanbieden van een oriëntatie die mensen helpt beter zicht te krijgen in hun kwaliteiten, kansen en interesses. Door de sterke economische groei zijn momenteel veel mensen aan het werk. Flink wat bedrijven hebben daarom moeite om aan voldoende personeel te komen. Social return is dan ook een prachtige win-winsituatie voor opdrachtgevers, opdrachtnemers en werkzoekenden.

WerkgeversServicepunt Utrecht-Midden

Het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is maatwerk. Het WerkgeversServicepunt (WSP) Utrecht-Midden is hét publieke aanspreekpunt voor werkgevers en ondersteunt bedrijven onder meer bij de invulling van social return. De adviseur social return denkt mee in mogelijkheden en kansen. Het WerkgeversServicepunt is een samenwerking tussen UWV, gemeenten en sociale werkbedrijven UW. In de regio Utrecht-Midden werken vijf WerkgeversServicepunten nauw samen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het WerkgeverServicepunt Utrecht-Midden op www.wsp-utrecht-midden.nl en voor meer informatie over social return op www.utrecht.nl/socialreturn. Meer informatie over GreenFox Social Return is te vinden via www.socialreturn.nu.


Rioolwaterzuivering Utrecht

Rioolwaterzuivering Utrecht