Fiets vanuit Wijk langs sluizen en forten!
Via drie nieuwe fietsroutes vanuit Wijk bij Duurstede kun je de historie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie beleven. Laat je verrassen door forten, loopgraven, dijken, sluizen, kanalen, kazematten en groepsschuilplaatsen. Samen vormden deze elementen een ingenieus systeem dat Nederland vroeger beschermde tegen vijandelijke troepen. Door het land zo’n vijftig centimeter onder water te zetten werd het onbegaanbaar voor soldaten en te ondiep voor boten.
In de Kromme Rijnstreek is het historische landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bijzonder goed bewaard gebleven en volop beleefbaar. Je fietst langs bekende forten zoals Fort Vechten en Fort Honswijk, de rivier de Kromme Rijn en vele sluizen. Ze maken allemaal onderdeel uit van het oer-hollandse verdedigingssysteem.
Kromme Rijn: kraan van de linie
In 1870 kreeg de Kromme Rijn een belangrijke rol in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het onder water zetten van het gebied rond Utrecht duurde toen bijna een maand; dat moest sneller. De rivier werd verbreed, bochten afgesneden en stuwen en sluizen aangelegd. In Wijk bij Duurstede kwam een grote inundatiesluis (inunderen is onder water zetten). Hiermee werd Wijk bij Duurstede de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nu kostte het onder water zetten van de inundatievelden nog maar 4 tot 12 dagen.
‘Fietstochten zijn voor inwoners en toeristen een fantastische manier om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontdekken,' vindt Wil Kosterman, wethouder recreatie en toerisme van Wijk bij Duurstede. 'Je krijgt echt het gevoel dat alle elementen van de waterlinie samenkomen: je ziet met eigen ogen dat de sluisjes, forten, rivier en inundatiegebieden een geheel vormen die allemaal samen ons oerhollandse verdedingssysteem vormen.’ En voegt hoogheemraad Bernard de Jong toe: 'Veel sluizen en inundatiekanalen gebruiken we nog steeds in het hedendaagse waterbeheer!'
Samenwerking
De fietsroutes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt (TOP) bij de stadshaven in Wijk bij Duurstede vlakbij de inundatiesluis. De routes zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede, VVV Kromme Rijnstreek en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.
Folder en meer informatie
De folder van de route is verkrijgbaar bij alle VVV locaties in de Kromme Rijnstreek en digitaal te vinden op de website van VVV Kromme Rijnstreek. Meer informatie over de waterlinie en andere routes en leuke uitjes kun je vinden via de website van Nieuwe Hollandse Waterlinie.
UNESCO Werelderfgoed
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en loopt van Muiden tot aan de Biesbosch, 85 kilometer in totaal. De waterlinie bestaat uit 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam die al Werelderfgoed is.