Culemborgse Veer - Beatrixsluis
Het dijkversterkingstraject loopt vanaf het Culemborgse Veer tot aan de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein en heeft een lengte van 11 km. De dijkversterking combineren we zoveel mogelijk met verbeterkansen voor natuur, recreatie en verkeersveiligheid. Op deze manier maken we de dijk sterker én mooier. Dat kunnen we niet alleen, we dagen u uit om mee te denken én doen. Het project loopt van 2019 tot ongeveer 2026 en maakt deel uit van het dijkversterkingproject Sterke Lekdijk.
Actueel
Op donderdag 9 en woensdag 22 januari 2025 organiseert het waterschap twee inloopbijeenkomsten.
De terinzageleggingsperiode loopt van 19 december 2024 tot en met 12 februari 2025.
Lees nu de nieuwste editie van onze nieuwsbrief!
Nota Voorkeursalternatief
Het Algemeen Bestuur van het waterschap heeft op 7 juli het Voorkeursalternatief voor de dijkversterking Culemborgse Veer - Beatrixsluis vastgesteld. Bekijk de Nota Voorkeursalternatief op de website of in het digitale bezoekerscentrum.
Voorkeursalternatief
Het Voorkeursalternatief is vastgesteld en in te zien via het digitale bezoekerscentrum. We zijn benieuwd wat u van de plannen vindt. Laat het ons weten via [email protected] of bel met omgevingsmanager Joosje Bachman: Telefoonnummer +316 5521 4734.
Planning
2018 - 2021: Verkenningsfase
Status: Afgelopen2021 - 2023: Planuitwerkingsfase
Status: Huidig2024 - 2026: Realisatiefase
Status: AankomendVeiligheidsopgave
Het traject Culemborgse Veer – Beatrixsluis kent verschillende veiligheidsopgaven. Een klein deel van de dijk moet worden verhoogd. Piping en macrostabiliteit (binnenwaarts) moet op een groter deel worden aangepakt. In totaal wordt 10,8 km dijk versterkt. Onderstaande video’s geven uitleg over de veiligheidsopgaven voor dit traject.
Waarom is dijkversterking nodig?
Waarom is versterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven nodig, en hoe pakt het waterschap dit aan?
Grondverwerving
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt de komende jaren aan het versterken van de Lekdijk. Tussen Amerongen en Schoonhoven wordt de dijk versterkt, zodat deze ook in de toekomst voldoende veilig is. Voor deze dijkversterking heeft het waterschap grond nodig. Op onze grondverwervingspagina leggen we uit waarom er grond nodig is en wat dat voor u betekent.
Innovaties
Bij de versterking van de dijk wordt er gekeken of innovaties hieraan kunnen bijdragen. Voor het project Sterke Lekdijk kiezen we voor de Europese aanbestedingsvorm Innovatiepartnerschap. Dit geldt voor de gehele dijkversterking (planuitwerking + realisatie) van alle deeltrajecten. Bij het deeltraject Culemborgse Veer - Beatrixsluis wordt onderzocht of de innovaties Mixed-in-Place en Grofzandbarrière kunnen worden toegepast.
Schade
De komende jaren versterkt Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de Lekdijk van Amerongen tot Schoonhoven en voert op veel plekken ook groot onderhoud uit.
We nemen veel voorzorgsmaatregelen om schade aan eigendommen te voorkomen. Ontstaat er toch schade door werkzaamheden van het waterschap? Bijvoorbeeld aan (agrarische) gronden, gewassen, hekwerken of woningen? Dan kunnen bewoners aan de Lekdijk rekenen op een vlotte en zorgvuldige schadeafhandeling.
Samenwerken voor een mooie dijk
De dijkversterking tussen het Culemborgse Veer en de Beatrixsluis kunnen we niet alleen. Daar hebben we u bij nodig. In de planuitwerkingsfase werken we toe naar een projectbesluit. Waar mogelijk nemen we uw reacties op het Voorkeursalternatief mee tijdens het detailleren van het ontwerp voor het versterken van de Lekdijk. Uw reacties zijn voor ons bijzonder waardevol. Verder komen er twee inspraakmomenten in deze fase en gaan we individueel in gesprek. We houden u hierover op de hoogte via de nieuwsbrief en de website. U kent de dijk het best; van die kennis willen we graag gebruik maken. Het onderstaande stappenplan laat zien hoe de planuitwerkingsfase eruit ziet. Hierdoor ontstaat er een dijk die sterk genoeg is en perfect past in de omgeving. Heeft u hierover vragen of opmerkingen, laat het ons dan vooral weten.