Conferentie waterschap ‘Water in de Toekomst. Wat houdt ú bezig?’ geslaagd

Gepubliceerd op 22 november 2013

‘Water in de Toekomst. Wat houdt ú bezig?" Dat is de titel van de bestuurlijke conferentie die Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden op 14 november heeft gehouden. Bestuurders van gemeenten, provincies, collegawaterschappen, maatschappelijke, landschappelijke en belangenorganisaties gingen in gesprek over de kansen die zij zagen voor het toekomstig waterbeheer. De conferentie is bedoeld om input te krijgen voor het nieuwe waterbeheerplan voor de periode 2016 -2021.

Vragen centraal

Tijdens de conferentie stond een aantal vragen centraal. "Wat leeft er bij uw organisatie. Welke kansen ziet u verankerd in het toekomstig waterbeheer? Hoe denken andere bestuurders hierover?" De antwoorden hierop zijn nodig om verder te kunnen werken aan de toekomstige koers.

Na een introductie door dijkgraaf Patrick Poelmann sprak hij met gedeputeerde Ralph de Vries over samenwerking bij waterbeleid en waterprojecten. Onder andere het landelijke Deltaprogramma vergt veel inzet van alle overheden. Het waterschap en de provincie Utrecht treffen elkaar op het terrein van waterveiligheid (waterkeringen en de LiveDijk), het veiligstellen van de zoetwatervoorziening en in het veenweidegebied. Om te laten zien hoe snel ontwikkelingen gaan, werd een filmpje vertoond hoe men 15 jaar geleden dacht over het gebruik van mobiele telefoon.

Vier themasessies

De deelnemers gingen vervolgens dieper op een viertal thema's in die de komende periode actueel zijn. Hieronder een korte samenvatting van de uitkomsten.

Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

In de geanimeerde discussie was er vooral aandacht voor de rollen van de betrokken organisaties. De meeste aanwezigen vonden dat het waterschap een duidelijk belang bij de ontwikkeling van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel heeft, maar geen trekkersrol hoeft te spelen. Wel werd het waterschap gezien als een krachtige speler bij de uitvoering. Of zoals een wethouder het stelde: "Jullie hebben de kracht, de macht en geld. Dus organiseer het!"

Afvalwaterketen

Er was een open en ontspannen sfeer, waarin bestuurders nadachten over verdere samenwerking. 'Ontschotten' was daarbij het kernwoord. Inhoudelijk gaf Jeroen Langeveld  van de TUDelft een goede aftrap door een beeld te schetsen van de afvalwaterketen van de toekomst. Een gemeentelijk bestuurder zag de volgende ontwikkeling:  "Via Winnet doorgroeien naar een intensievere samenwerking. Landelijk naar één of meer waterautoriteiten."

Klimaatbestendige Stad

Het onderwerp Klimaatbestendige stad wordt nu veelal gezien als iets dat heel erg ver weg is. De teneur was dat de urgentie om dit samen op te pakken nog moet worden vergroot. Dat kan door bewustwording dat klimaateffecten nu al zichtbaar zijn. Er zijn nu al schades door klimaatverandering te benoemen, zoals natschade, slechte waterkwaliteit, zakkingen, paalrot en aantasting groen. Een tip vanuit de kennissector: "Gebruik in het nieuwe waterbeheerplan de beproefde KNMI-methode van de verbeelding van de verre toekomst (de klimaatscenario's) om begrip te krijgen voor het nemen van watermaatregelen."

Wateroverlast

In deze sessie volgde een boeiende discussie in de vorm van een lagerhuis debat over vragen als: Waar liggen de risico's en verantwoordelijkheid bij wateroverlast, bij de overheid of bij de burger? Moet het waterschap tegen elke kosten maatregelen nemen of schade vergoeden? Een reactie van een buurwaterschap: "Het wordt steeds duurder, het houdt een keer op". "Er is een verschil tussen bedrijfsschade en persoonlijke schade." Wethouder: "Bij een calamiteit, wel het dorp drooghouden, dan wordt het land maar nat."

Het vervolg

De discussies en inbreng helpen het waterschap verder te werken aan het waterbeheer van morgen: veilig, voldoende en schoon. De keuzes volgen in 2015, wanneer het nieuwe algemeen bestuur van het waterschap het plan vast stelt.


Introductie door dijkgraaf Patrick Poelmann
Introductie door dijkgraaf Patrick Poelmann
Cartoon Kansen voor recreatie

Cartoon Kansen voor recreatie

Spreker Jeroen Langeveld van TU Delft
Spreker Jeroen Langeveld van TU Delft
Werken aan een klimaatbestendige stad
Werken aan een klimaatbestendige stad
Cartoon Waterberging gooi het maar bij Henkie!

Cartoon Waterberging gooi het maar bij Henkie!