Aanpassen beschoeiing kern Harmelen
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is verantwoordelijk voor het onderhoud van verschillende beschoeiingen langs de Leidse Rijn. Een beschoeiing is de constructie die de oever beschermd. We gaan de beschoeiing, langs particuliere percelen in de kern van Harmelen, vervangen. Het vervangen is nodig vanwege de slechte staat van de beschoeiing, wat belangrijk is voor zowel de waterafvoer als het gebruik van de rivier als vaarweg.
Op deze projectpagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.


Maandag 14 april en dinsdag 15 april start bomen effect analyse
Wat is een bomen effect analyse?
In dit onderzoek kijkt een gespecialiseerd bureau of een boom op een veilige en goede plek staat. Ze kijken ook of de boom in de toekomst kan blijven staan als het waterschap werkzaamheden uitvoert.
Wat merkt u als bewoner van de bomen effect analyse?
Op maandag 14 april en dinsdag 15 april wordt het onderzoek uitgevoerd. Op maandag meten ze objecten en bomen in en op dinsdag vindt er nader onderzoek plaats. We onderzoeken bomen en planten in de openbare ruimte, maar soms ook op percelen van bewoners. Het kan dus zijn dat iemand van het onderzoeksbureau uw perceel opgaat. Ze meten bijvoorbeeld de dikte van een boom of bekijken een boom van dichtbij.
Hoe gaat dat op uw perceel?
De onderzoekers komen meestal via het water op uw perceel. Ze beoordelen de bomen en planten in de strook van 5 meter vanaf de waterkant. Staat er iets in de weg voor het werk aan de beschoeiing? Dan moet dat weggehaald worden. Als we iets weghalen, bespreken we dit eerst met u. We hebben namelijk een herplantplicht, dus er komt nieuwe beplanting voor terug. Uw wensen worden dan ook besproken.

Waarom gaan we de beschoeiing vervangen?
Een sterke beschoeiing voorkomt dat de oever wegspoelt door stromend water, wind of golven. Beschoeiing is ook belangrijk voor de veiligheid van nabijgelegen wegen, gebouwen, of landbouwgrond en draagt bij aan een betere doorstroming van het water.
HDSR is verantwoordelijk voor het onderhoud van een aantal beschoeiingen langs de Leidse Rijn (weergegeven op de kaart op deze pagina met de dikke rood-bruine lijn). De beschoeiingen die het waterschap gaat vervangen verkeren niet meer in goede staat (weergegeven op de kaart met de rode stippellijn).
Planning onderzoeken
Ecologische quickscan
Inmeting beschoeiing door Timmermans
Uitvoering Poelsema (exacte datum volgt)
Socotec sonderingen en boringen
Werkzaamheden 2025
Diverse onderzoeken
Om de werkzaamheden goed uit te voeren zijn er diverse onderzoeken nodig. Met deze onderzoeken weten waar we rekening mee moeten houden. Dit gaat bijvoorbeeld over aanwezige flora en fauna, archeologie, cultuurhistorie en over de bebouwing. Daarnaast hebben we gegevens nodig om te bepalen welke nieuwe beschoeiing nodig is. Hiervoor meten we bijvoorbeeld de hoogte van de percelen en de diepte van de waterbodem. Ook is het nodig grondboringen uit te voeren om diepere lagen in de ondergrond in beeld te brengen (weergegeven op de kaart met de oranje stippen). Tot slot wordt de milieu-hygiënische kwaliteit van de oevers en de waterbodem onderzocht.
Toegang tot uw perceel
Medewerkers van Ingenieursbureau Witteveen en Bos en door hen ingeschakelde bedrijven gaan de komende tijd op pad om de onderzoeken uit te voeren. Wanneer ze toegang nodig hebben tot uw perceel zullen zij zich bij aankomst melden en laten weten dat ze er zijn. U hoeft zelf niets te doen voor het onderzoek. De medewerkers voeren metingen en overige werkzaamheden uit en maken foto’s. Daar waar grondonderzoek (weergegeven op de kaart met de oranje stippen) nodig is of waar grondmonsters genomen moeten worden, worden de betreffende perceeleigenaren vooraf geïnformeerd. Na de uitvoering van de werkzaamheden worden de percelen in de huidige staat achtergelaten.

Over Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
We leven samen in een land dat voor een deel onder de zeespiegel ligt. Zonder het werk van de waterschappen is dat niet mogelijk. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt elke dag aan veilige dijken en voldoende en schoon water in kanalen, rivieren en sloten in Midden-Nederland. Klimaatverandering en de bijzondere weersomstandigheden die daarmee samenhangen, vragen om oplossingen die vernieuwend zijn, lang meegaan en goed zijn voor de natuur. Daaraan werken we samen met bewoners, boeren, ondernemers en andere overheden. Met als doel om nu en in de toekomst veilig in ons land te kunnen leven.
U kunt hier de bewonersbrief bekijken en downloaden
Download hier de bewonersbrie fin PDF formaat.