Renovatie brug en sluis Bodegraven

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) werkt aan de renovatie van de sluis in het centrum van Bodegraven. De sluis heeft een belangrijke functie in het centrum van Bodegraven, namelijk het afvoeren van teveel water. Daarmee beschermt de sluis ook de inwoners van Bodegraven. Ook regelt de sluis  aanvoer van zoet water naar het westen van Nederland.

Wilt u de renovatie op de voet volgen? Bezoek dan regelmatig onze website en installeer de Bouwapp.

Nieuwsupdate

  • Vrijdag 26 april brug weer open voor verkeer en vaarverkeer. (onder voorbehoud van onvoorziene weersinvloeden)
  • Brug open tijdens Paasweekend. Vanaf vrijdag 18 april 16:00 uur tot dinsdagochtend 22 april 07:00 uur zijn de sluis en de Centrumbrug open voor fietser, voetgangers en vaarverkeer.
  • Donderdag 20 maart bijeenkomst HDSR en ondernemers van de BOV
  • Zaterdag 15 maart is de brug gesloten voor fietsers en voetgangers van 7.00 uur tot 16.00 uur. De noodbrug is dan wel open.

  • Sluis in slechtere staat dan verwacht lees hier het persbericht.

Bijeenkomst met ondernemers BOV over voortgang project Sluis Bodegraven

Op donderdag 20 maart organiseerde het projectteam van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een informatiemoment voor de ondernemers van de BOV en het overkoepelende ondernemersplatform. Ook een vertegenwoordiging van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk was aanwezig. Tijdens de bijeenkomst werd teruggeblikt op de werkzaamheden sinds september 2024 en vooruitgekeken naar de komende weken.

Paasweekend open

Vanaf vrijdag 18 april 16:00 uur tot dinsdagochtend 22 april 07:00 uur zijn de sluis en de Centrumbrug open voor weg- en vaarverkeer. De schuttijden zijn als volgt:

  • Vrijdag 18 april: 16:00 - 19:00 uur
  • Daarna gelden de reguliere schuttijden: 09:00 - 19:00 uur

Op vrijdag 26 april wordt de Centrumbrug weer volledig in gebruik genomen voor zowel weg- als vaarverkeer. Dit gebeurt voorafgaand aan de meivakantie en Koningsdag. (afhankelijk van onvoorziene weersomstandigheden)

Kijk op de website vaarweginformatie.nl voor actuele stremmingen

kaartje omleiding

Grote opkomst open dag sluis Bodegraven; nog één keer de bouwkuip in

Afgelopen zaterdag konden betrokkenen en omwonenden nog één laatste keer een kijkje nemen onder in de sluis van Bodegraven. Meer dan 100 mensen toonden interesse en werden onder een heerlijk zonnetje rondgeleid door het technische team van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de aannemer. Er was ook een mogelijkheid om in de bouwkuip een naam of handtekening te plaatsen en deze te vereeuwigen, voordat de Oude Rijn zich weer een weg baant door de sluis.

Waarom deze renovatie?

De houten benedendeuren van de sluis zijn slecht en dienen gerenoveerd te worden. Daarbij pakt het waterschap direct de vloer en drempel aan. Om de doorstroom capaciteit te vergroten verlagen we de vloer met 40 cm. Dit is een ingrijpende maatregel, omdat de sluis gedeeltelijk drooggezet moet worden en de brug daardoor geruime tijd gestremd zal zijn. Ook kunnen er dan geen boten door de sluis. Na de renovatie van de sluis pakken we ook de brug aan. Bij zwaar verkeer trilt het brugdek en daarom worden de schokdempers vervangen. Ook worden er diverse onderhoudswerkzaamheden gedaan, zoals schilderwerk, voegwerk herstel en herstel van de coatingslaag van het brugdek.

B6366

Historie van de sluis

De sluis in Bodegraven is uniek vanwege zijn historie. De spuisluis dateert uit 1367 en maakte in 1672, tijdens de Hollandsche oorlog, deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie, een verdedigingssysteem dat gebruikt werd om vijanden te weren door land onder water te zetten. In 1456 was de sluis maar drie keer per week een uur geopend om schepen door te laten. In 1611 was dat al twee keer per dag. In de loop der jaren nam het vrachtverkeer toe op de Oude Rijn, waardoor de sluis vergroot en verbreed moest worden. De sluis is een mooi voorbeeld van traditionele Nederlandse waterbouwkunde. Het vakmanschap en de technieken die zijn gebruikt bij de bouw van de sluis laat de expertise zien die Nederland door de eeuwen heen heeft opgebouwd in het omgaan met water.

Over Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

We leven samen in een land dat voor een deel onder de zeespiegel ligt. Zonder het werk van de waterschappen is dat niet mogelijk. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt elke dag aan veilige dijken en voldoende en schoon water in kanalen, rivieren en sloten in Midden-Nederland. Klimaatverandering en de bijzondere weersomstandigheden die daarmee samenhangen, vragen om oplossingen die vernieuwend zijn, lang meegaan en goed zijn voor de natuur.

Blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen?

Volg deze website en installeer de Bouwapp, zodat u niets mist van de ontwikkelingen, een planning van de werkzaamheden en de bereikbaarheid van het centrum via de Rijnbrug.

Foto Francis Gorter
Francis Gorter
Omgevingsmanager