Nieuw peilbesluit Portengen Laag
Het waterschap heeft de oplossing voor het deelplan Portengen Laag vanuit het raamwaterplan De Tol (opent in nieuw venster) uitgewerkt. Bij het plan hebben bewoners en gebruikers in het gebied meegedacht. Het waterschap heeft plannen om het waterpeil in de sloten van het peilgebied Portengen Laag aan te passen. Dit staat beschreven in de ontwerp-wijziging van het peilbesluit De Tol voor peilgebied Portengen Laag.
Peilbesluit op hoofdlijnen
In de wijziging van het peilbesluit staat welke waterstanden het waterschap voor de polder Portengen Laag gaat hanteren. Het peilbesluit is onderdeel van het raamwaterplan De Tol (opent in nieuw venster) (2019). De belangrijkste opgaven in dit gebied zijn een passend peil, omgaan met wateroverlast en verminderen van de bodemdaling.
Voor de integrale aanpak van de problematiek is peilaanpassing nodig. Het voorgestelde peil is toegesneden op de aanwezige belangen en functies in het gebied, vermindert het risico op wateroverlast en wordt gecombineerd met maatregelen om de grondwaterstand te verhogen (met als doel de bodemdaling en CO2 uitstoot te remmen).
Het noordwestelijke deel van het gebied wordt afgesplitst en wordt een apart peilgebied. In dit gebied, ten noorden van de provinciale weg en ten westen van de weg Portengen, is een natuur- en waterbergingsgebied gepland en in afwachting van de nieuwe inrichting wordt het peil hier nu niet gewijzigd.
De oplossing voor Portengen Laag is tot stand gekomen samen met het gebied in een uitgebreid gebiedsproces. Samengevat bestaat de oplossing uit het verlagen van het peil in een groot deel van het gebied en de afsplitsing van het nog in te richten natuur- en waterbergingsgebied.
Om dit mogelijk te maken, wordt het peilbesluit uit 2019 gewijzigd.
Alle maatregelen uit het Raamwaterplan De Tol, waaronder deze oplossing in Portengen Laag, dragen eraan bij dat De Tol toekomstbestendig en robuust wordt (geheel is meer dan de som der delen).
Inspraak en informatiemoment
Vaststelling
Het peilgebied op de kaart
Peilbesluit
Hieronder vindt u het peilbesluit en de bijlagen.
- Peilbesluittekst Wijziging peilbesluit De Tol voor Portengen Laag (pdf, 34 kB)
- Toelichting wijziging peilbesluit De Tol voor deelgebied Portengen (pdf, 1.8 MB)
- Peilbesluitkaart De Tol - wijziging voor Portengen Laag (pdf, 2.4 MB)
- Inspraakrapport wijziging peilbesluit de Tol-Portengen Laag (pdf, 419 kB)
Opgaven voor Portengen Laag
Voor deelgebied Portengen Laag ziet het waterschap een aantal opgaven, deze volgen uit het raamwaterplan De Tol Raamwaterplan en peilbesluit De Tol (2019) - HDSR (opent in nieuw venster). Met een opgave wordt een taak en/of vraagstuk bedoeld. Het waterschap ziet een opgave als een waterhuishoudkundig-gerelateerde kans, taak of vraagstuk die moet worden benut of opgelost.
Voor Portengen Laag zijn de opgaven:
- Passend peilbeheer
- Omgaan met wateroverlast
- Verminderen bodemdaling en broeikasgassen
- Versterken “ Gezond Water” (verbeteren waterkwaliteit en ecologie)
- Rekening houden met kwetsbare bebouwing
De maatregelen voor peilgebied Portengen laag bestaan uit:
- Een peilaanpassing volgend op de opgetreden maaivelddaling in het resterende peilgebied Portengen Laag (ook wel peilindexatie genoemd);
- De afsplitsing van het toekomstige natuur- en retentiegebied Joostendam.
Deze maatregelen zorgen er voor dat:
- Een achterstallige indexatie (peilaanpassing) mogelijk is in het agrarische deel;
- De wateroverlast in Portengen Laag wordt verminderd omdat de berging in de sloten toeneemt;
- Waterinfiltratie mogelijk wordt gemaakt in het agrarische deel om de grondwaterstand te verhogen, met als doel het remmen van de bodemdaling en CO2-uitstoot in de toekomst;
- Het peil in het toekomstige natuur- en retentiegebied Joostendam gelijk blijft en niet geïndexeerd wordt.
Remmen bodemdaling met waterinfiltratiesystemen
In deelgebied Portengen Laag zakt de veenbodem jaarlijks. Deze bodemdaling leidt tot verschillen in de maaiveldhoogte in het gebied, uitstoot van broeikasgassen en het vrijkomen van nutriënten. Om te zorgen dat de bodemdaling in het gebied voor de toekomst wordt afgeremd, worden in Portengen Laag waterinfiltratiebuizen (onderwaterdrainage) aangelegd door de agrariërs. De infiltratie van water zorgt ervoor dat de grondwaterstand actief wordt beïnvloed, zodat deze minder uitzakt in droge perioden. De verhoging van de grondwaterstand zal leiden tot minder veenoxidatie. Hierdoor is de verwachting dat de bodemdaling verminderd ten opzichte van de huidige situatie.
Peilindexatie (peilaanpassing)
Peilindexatie of peilaanpassing betekent dat we het waterpeil naar beneden bijstellen zodat de afstand tussen het maaiveld en het waterpeil (drooglegging) hetzelfde blijft. Bij peilaanpassing wordt de natuurlijke maaivelddaling gevolgd.
In de beleidsnota Peilbeheer (2019) (opent in nieuw venster) (factsheet 15) staat dat de drooglegging niet wordt aangepast in peilgebieden waar meer dan 65% van de (voor bodemdaling remmende maatregelen geschikte) percelen zijn voorzien van bodemdaling remmende maatregelen, zoals hier in Portengen Laag het geval is. Het waterschap blijft peilen aanpassen aan de opgetreden maaivelddaling, maar doet dit niet tussentijds. Het waterschap zal de situatie regelmatig monitoren (het streven is minimaal elke 5 jaar) en alleen de daadwerkelijk opgetreden maaivelddaling geeft aanleiding om het peil in een peilgebied te indexeren. Bij een volgende actualisatie van het peilbesluit wordt de indexering doorgevoerd.
Fundering van mijn bebouwing
Mogelijk maakt u zich zorgen over de fundering van uw bebouwing, met name als uw bebouwing op staal gefundeerd is of op houten palen waarvan de koppen droog kunnen vallen. Wij begrijpen uw zorgen, maar het waterschap kan maar zeer beperkt wat doen, omdat de grondwaterstand rond en onder uw bebouwing bepalend is voor de toestand van uw fundering. U bent zelf verantwoordelijk om maatregelen te treffen bij uw bebouwing. Via onderstaande link vind u meer informatie over het grondwaterpeil en fundering van uw bebouwing.