Dijk- en oeververbetering Willeskop deel 2
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is eigenaar van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) en voert de komende jaren projecten uit. Het doel hiervan is het veiliger en mooier maken van de GHIJ. Tussen Montfoort en Oudewater worden de dijk en oevers aan de zuidzijde van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel opgeknapt. De dijk voldoet niet overal aan de veiligheidsnorm. De constructie die de oevers beschermt tegen wegspoelen, verkeert op veel plaatsen in een slechte staat.
Wilt u op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws? Meldt u zich dan ook voor de speciale Whatsappgroep van aannemer Benecke. Wanneer u zich via de mail aanmeldt, dan gaat u uitdrukkelijk en automatisch akkoord met de regelgeving van WhatsApp. [email protected]
Nieuws
Bebouwingsonderzoek door Vermeer Expertise
Vermeer Expertise is een onafhankelijk bureau en heeft de opdracht ontvangen om het monitoren van de bebouwing uit te voeren.
Er worden bouwkundige opnamen uitgevoerd waarbij de conditie van de bebouwing wordt vastgelegd tijdens het project. Hiervoor is er een zogenaamde 0-meting gemaakt. Van woningen dichtbij de werkzaamheden wordt zowel het interieur als het exterieur vastgelegd in een zogenaamd vooropnamerapport. Eigenaren van de woning kunnen het opnamerapport downloaden met behulp van een toegangscode die in de bewonersbrief staat vermeld.
Ook worden er door Vermeer Expertise hoogtemetingen gedaan, zodat er bij een eventueel vermoeden van schade een herhalingsmeting kan worden uitgevoerd. Ook de eventueel optredende trillingen worden gemeten waardoor de aannemer real-time kan zien of er bij de bebouwing trillingen optreden en zo ja of de aannemer op dat moment op een andere manier het werk moet uitvoeren.
Onderzoek oorlogsresten week 2 2025
In mei 1940 werd een groep vluchtelingen door Duitse vliegtuigen aangezien voor militairen. De vluchtelingen werden beschoten met boordwapens en er werden bommen afgeworpen.
Een deel van de nieuwe oeververbetering wordt aangebracht in dit gebied, waardoor detectieonderzoek nodig is. Omdat de bommen vrij diep in de bodem kunnen dringen, wordt de locatie onderzocht met dieptedetectie.
Het detectiesysteem wordt vanaf een ponton met een graafmachine bediend. De detectiesonde wordt de grond in gedrukt, waarbij er real time wordt meegekeken met de meting. Indien er iets verdachts wordt gedetecteerd, worden aanvullende metingen gedaan om te bepalen of het object opgegraven moet worden.
De werkzaamheden voor het detectieonderzoek staan gepland om te starten in week 2 2025. Tijdens deze periode zal de vaarweg tijdelijk gestremd zijn. Deze stremming is gemeld bij de vaarwegbeheerder. Ook zijn bewoners in de omgeving per e-mail op de hoogte gebracht.
Woensdag en vrijdag vrije inloopmomenten project Willeskop
Wilt u in gesprek met de aannemer of meer weten over de planning en de voortgang van project Willeskop? Aannemer Benecke organiseert namens Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden elke woensdag en vrijdag inloopmomenten voor bewoners en belangstellenden.
Er staat altijd iemand klaar om u te woord te staan.
Wanneer:
Woensdag en vrijdag, tussen 10:00 en 11:00 uur
Locatie:
Willeskop 180A, Oudewater
Wilt u in contact komen met de aannemer?
Afgelopen periode is het aanbestedingsproces doorlopen voor het verstevigen van de dijk en het vervangen van de oevers tussen Montfoort en Oudewater. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Benecke uit Zaandam. Er wordt een bouwdepot ingericht en de begroeiing langs de oever wordt gesnoeid en waar nodig gekapt. De werkzaamheden zijn gestart!
Heeft u vragen?
Neem dan contact op met aannemer Benecke voor verdere informatie.
- Calamiteitennummer voor buiten werktijd en weekend is: 06 55778471
- Omgevingsmanager van de aannemer is Jack Zuidam, tel. 06 15438778, e-mail: [email protected]
Welk type oever hanteren wij bij uw perceel?
Hieronder treft u een PDF-bestand waarmee u kunt bekijken welke oevers het waterschap hanteert bij uw perceel.
Heeft u een object in of op de waterkering?
Graag wijzen wij u erop dat in of op een waterkering niet zomaar iets geplaatst mag worden. In de Waterschapsverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl), hoofdstuk 4 zijn regels opgenomen over het plaatsen van objecten op of langs de kering. Objecten zijn bijvoorbeeld steigers, vlonders, bomen of een botentakel. Voor objecten in of op de kering is een vergunning nodig. Ook voor beplanting en bomen is een vergunning nodig.
Voor de uitvoering van de werkzaamheden moeten objecten tijdelijk weggehaald worden. Dit betekent niet dat deze daarmee gelegaliseerd zijn. Het object is en blijft in dit opzicht een illegaal object en wij blijven benadrukken dat er een vergunning voor nodig is.
Een vergunning kunt u aanvragen via de volgende link: Vergunning, melding en informatieplicht - HDSR
Op de bovenstaande kaart ziet u een overzicht van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het project Dijk- en oeververbetering Willeskop ligt precies in het midden van de kaart tussen de Voorgracht in Montfoort en de Damweg in Oudewater. Het gaat om een lengte van circa 6 kilometer.
Contact & vragen
Wilt u zich aanmelden voor meer informatie over Willeskop?
Vraag en antwoorden
Lees hier de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden over Willeskop deel 2. Heeft u een vraag die er niet tussen staat, neem dan contact met ons op. Onze omgevingsmanagers staan u graag te woord.
Vragen over dit project?
Wat bedoelt het waterschap met de "dijkzone?"
Documentatie & archief
Nieuwsupdate: Vaststelling projectplan
Van 13 december 2023 t/m 24 januari 2024 heeft het projectplan Waterwet ter inzage gelegen. Lees hier het projectplan, inclusief aanvullende informatie.
Lees meer over het archeologisch onderzoek in onze nieuwsbrief
Onderzoek naar oorlogsresten in onze nieuwsbrief
Land-en waterbodemonderzoek in onze nieuwsbrief
Onderzoek naar oplossingen richting Voorkeursalternatief
Meekoppelkansen
Lees hier meer informatie over meekoppelkansen.
Fauna uittrede plaats
Het waterschap staat voor de veiligheid van dieren en om verdrinking van dieren te voorkomen wordt op regelmatige afstand een zogenaamde fauna uittrede plaats (FUP) aangelegd.