Dijk- en oeververbetering Willeskop deel 2
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is eigenaar van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) en voert de komende jaren projecten uit. Het doel hiervan is het veiliger en mooier maken van de GHIJ. Tussen Montfoort en Oudewater worden de dijk en oevers aan de zuidzijde van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel opgeknapt. De dijk voldoet niet overal aan de veiligheidsnorm. De constructie die de oevers beschermt tegen wegspoelen, verkeert op veel plaatsen in een slechte staat.
Planning
De planning voor de eerste vier weken ligt vast. Daarna wordt deze elke vier weken geüpdatet. Ongeveer 3 tot 4 weken voorafgaand aan de start van de werkzaamheden op uw perceel ontvangt u een e-mail van de omgevingsmanager.
Afbeelding: Elektrische kraan voor project Willeskop deel 2
Contact & vragen
Er is tijdelijk geen inloopuur
Er is tijdelijk geen inloop uur. Wij hebben gewerkt aan een alternatieve oplossing. Vanaf 14 april (week 16) zal er om de twee weken een inloopspreekuur plaatsvinden op de woensdag van 10:00 tot 11:00. Het inloopspreekuur zal altijd in de even weken gehouden worden.
Daarnaast is het mogelijk om op afspraak een gesprek in te plannen voor specifieke vragen. U kunt uw naam, adres, telefoonnummer en vraag doorgeven via het volgende formulier: https://forms.office.com/e/3hBfmHiG2f
De omgevingsmanager neemt vervolgens contact met u op om uw vraag te beantwoorden en, indien gewenst, samen een geschikte datum en tijd af te stemmen om ter plaatse te gaan kijken.
Vragen aan de annemer?
Neem dan contact op met aannemer Benecke voor verdere informatie.
- Calamiteitennummer voor buiten werktijd en weekend is: 06 55778471
- Omgevingsmanager van de aannemer is Roos Benecke, tel. 06 52317703, e-mail: [email protected]
WhatsApp community
Wilt u op de hoogte worden gehouden via WhatsApp? Meldt u zich dan ook voor de speciale Whatsappgroep van aannemer Benecke. In deze groepen worden updates, mijlpalen en informatie gedeeld. Hoe u zich aanmeld en omgegaan wordt met de privacy leest u in de uitleg Whatsapp-community.
Artikel: Het belang van regionale dijken
Erika Copier – adviseur omgevingsmanagement vertelt over het belang van regionale dijken en over project Willeskop.
Is dit een dijk?
Je zou het niet zeggen. Een lichte verhoging in het landschap, pal naast de rivieroever, meer is het niet. Maar hoe onopvallend ook, deze regionale dijk is cruciaal voor de bescherming van het laaggelegen achterland, weet Erika Copier, adviseur omgevingsmanagement bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en als zodanig nauw betrokken bij de dijk- en oeververbetering tussen Montfoort en Oudewater. Lees snel verder op Linkedin!
Startsein duurzame samenwerking project dijk- en oeververbetering Willeskop deel 2
Het project dijk- en oeververbetering Willeskop deel 2 is officieel van start gegaan. Het bijzondere aan dit project is dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) het thema duurzaamheid een grote rol heeft gegeven. Zo is de verhouding tussen elektrisch en niet-elektrisch materieel 1:3, wat ook uitdagingen met zich meebrengt vanwege de beperkte beschikbaarheid van elektrisch materieel en laadinfrastructuur.
Bebouwingsonderzoek door Vermeer Expertise
Er worden door Dura Vermeer bouwkundige opnamen uitgevoerd waarbij de conditie van de bebouwing wordt vastgelegd. Hiervoor is er een zogenaamde 0-meting gemaakt. Van woningen dichtbij de werkzaamheden wordt zowel het interieur als het exterieur vastgelegd. Eigenaren van de woning kunnen het opnamerapport downloaden met behulp van een toegangscode die in de bewonersbrief staat vermeld.
Ook worden er door Vermeer Expertise hoogtemetingen gedaan, zodat er bij een eventueel vermoeden van schade een herhalingsmeting kan worden uitgevoerd. Ook de eventueel optredende trillingen worden gemeten waardoor de aannemer real-time kan zien of er bij de bebouwing trillingen optreden en zo ja of de aannemer op dat moment op een andere manier het werk moet uitvoeren.
Het waterschap werkt op veel manieren aan biodiversiteit. Met dit project dragen we bij aan natuurvriendelijke oevers en kades. Zonder subsidie van Europa zou dit niet mogelijk zijn.
Welk type oever hanteren wij bij uw perceel?

Hieronder treft u een PDF-bestand waarmee u kunt bekijken welke oevers het waterschap hanteert bij uw perceel.
Heeft u een object in of op de waterkering?
Graag wijzen wij u erop dat in of op een waterkering niet zomaar iets geplaatst mag worden. In de Waterschapsverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl), hoofdstuk 4 zijn regels opgenomen over het plaatsen van objecten op of langs de kering. Objecten zijn bijvoorbeeld steigers, vlonders, bomen of een botentakel. Voor objecten in of op de kering is een vergunning nodig. Ook voor beplanting en bomen is een vergunning nodig.
Voor de uitvoering van de werkzaamheden moeten objecten tijdelijk weggehaald worden. Dit betekent niet dat deze daarmee gelegaliseerd zijn. Het object is en blijft in dit opzicht een illegaal object en wij blijven benadrukken dat er een vergunning voor nodig is.
Een vergunning kunt u aanvragen via de volgende link: Vergunning, melding en informatieplicht - HDSR
Wilt u zich aanmelden voor meer informatie over Willeskop?
Stuur dan een mail naar Erika Copier. [email protected]
Vraag en antwoorden
Lees hier de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden over Willeskop deel 2. Heeft u een vraag die er niet tussen staat, neem dan contact met ons op. Onze omgevingsmanagers staan u graag te woord.
Vragen over dit project?
Documentatie & archief
Nieuwsupdate: Vaststelling projectplan
Van 13 december 2023 t/m 24 januari 2024 heeft het projectplan Waterwet ter inzage gelegen. Lees hier het projectplan, inclusief aanvullende informatie.
Lees meer over het archeologisch onderzoek in onze nieuwsbrief
Onderzoek naar oorlogsresten in onze nieuwsbrief
Land-en waterbodemonderzoek in onze nieuwsbrief
Onderzoek naar oplossingen richting Voorkeursalternatief
Meekoppelkansen

Lees hier meer informatie over meekoppelkansen.
Fauna uittrede plaats

Het waterschap staat voor de veiligheid van dieren en om verdrinking van dieren te voorkomen wordt op regelmatige afstand een zogenaamde fauna uittrede plaats (FUP) aangelegd.
Inloopbijeenkomst 25 april 2023
Onderzoek oorlogsresten
Een deel van de nieuwe oeververbetering wordt aangebracht in dit gebied in de 2e wereldoorlog bommen zijn geworpen, waardoor detectieonderzoek nodig is. Omdat de bommen vrij diep in de bodem kunnen dringen, wordt de locatie onderzocht met dieptedetectie. Er is niets gevonden tijdens het onderzoek.