Dijk- en oeververbetering Willeskop deel 2

Project tussen Montfoort en Oudewater

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is eigenaar van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) en voert de komende jaren projecten uit. Het doel hiervan is het veiliger en mooier maken van de GHIJ. De komende jaren verstevigen we de dijken langs de GHIJ en knappen we de oevers op. Tussen Montfoort en Oudewater worden de dijk en oevers aan de zuidzijde van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel opgeknapt. De dijk voldoet niet overal aan de veiligheidsnorm. De constructie die de oevers beschermt tegen wegspoelen, verkeert op veel plaatsen in een slechte staat.

Heeft u de nieuwsbrief al gelezen?

Hoog tijd om u weer te informeren over het Willeskop deel 2 project en de ontwikkelingen in en rondom de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel.

Kaart Hollandsche IJssel

Op de bovenstaande kaart ziet u een overzicht van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het project Dijk- en oeververbetering Willeskop ligt precies in het midden van de kaart tussen de Voorgracht in Montfoort en de Damweg in Oudewater. Het gaat om een lengte van circa 6 kilometer.

Planning

De aannemer van het project is bekend

Afgelopen periode is het aanbestedingsproces doorlopen voor het verstevigen van de dijk en het vervangen van de oevers tussen Montfoort en Oudewater. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Benecke uit Zaandam. De voorbereidingen voor de uitvoering zijn gestart. Er wordt een bouwdepot ingericht en de begroeiing langs de oever wordt gesnoeid en waar nodig gekapt. Naar verwachting starten de werkzaamheden start de verbetering aan dijk en oever in oktober 2024. De aannemer zal op korte termijn 2 bewonersbijeenkomsten organiseren.

Nieuws & inspiratie

Heeft u een object in of op de waterkering?

Graag wijzen wij u erop dat in of op een waterkering niet zomaar iets geplaatst mag worden. In de Waterschapsverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl), hoofdstuk 4 zijn regels opgenomen over het plaatsen van objecten op of langs de kering. Objecten zijn bijvoorbeeld steigers, vlonders, bomen of een botentakel. Voor objecten in of op de kering is een vergunning nodig. Ook voor beplanting en bomen is een vergunning nodig. 
Voor de uitvoering van de werkzaamheden moeten objecten tijdelijk weggehaald worden. Dit betekent niet dat deze daarmee gelegaliseerd zijn. Het object is en blijft in dit opzicht een illegaal object en wij blijven benadrukken dat er een vergunning voor nodig is.

Een vergunning kunt u aanvragen via de volgende link: Vergunning, melding en informatieplicht - HDSR

Welk type oever hanteren wij bij uw perceel?

overzicht kade 2

Hieronder treft u een PDF-bestand waarmee u kunt bekijken welke oevers het waterschap hanteert bij uw perceel.

Wat bedoelt het waterschap met de "dijkzone?"

Dijkzone2

Contact & vragen

Vraag en antwoorden

Lees hier de meest gestelde vragen met bijbehorende antwoorden over Willeskop deel 2. Heeft u een vraag die er niet tussen staat, neem dan contact met ons op. Onze omgevingsmanagers staan u graag te woord.

Vragen over dit project?

Foto Erika
Erika Copier
Adviseur omgevingsmanagement

Documentatie & archief

Nieuwsupdate: Vaststelling projectplan

Van 13 december 2023 t/m 24 januari 2024 heeft het projectplan Waterwet ter inzage gelegen. Lees hier het projectplan, inclusief aanvullende informatie.

Lees meer over het archeologisch onderzoek

Onderzoek naar oorlogsresten

Meekoppelkansen

meekoppel

Lees hier meer informatie over meekoppelkansen.

Fauna uittrede plaats

kleine foto FUP

Het waterschap staat voor de veiligheid van dieren en om verdrinking van dieren te voorkomen wordt op regelmatige afstand een zogenaamde fauna uittrede plaats (FUP) aangelegd.