Oeververbetering Oudegein

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert werkzaamheden uit aan de oever van de Doorslag in Nieuwegein. Het doel hiervan is het veiliger en mooier maken van de Doorslag.

Bij de uitvoering van ruimtelijke projecten is het van groot belang om verschillende onderzoeken uit te voeren die inzicht geven in de ecologische, archeologische, milieukundige en landschappelijke aspecten van het plangebied. Deze onderzoeken zorgen ervoor dat de mogelijke effecten op het milieu en cultureel erfgoed in kaart worden gebracht en er passende maatregelen kunnen worden genomen om negatieve invloeden te minimaliseren.

Vooronderzoek

Voorafgaand aan de uitvoering van het project zal een uitgebreid vooronderzoek plaatsvinden om een volledig inzicht te krijgen in de ecologische, archeologische, milieukundige en landschappelijke kenmerken van het plangebied.

Het vooronderzoek bestaat uit vijf verschillende onderdelen die gezamenlijk een compleet beeld geven van de huidige staat en potenties van het gebied:

  • QuickScan Ecologie: de aanwezigheid van (beschermde) flora en fauna wordt in het gebied onderzocht.
  • Bureauonderzoek Archeologie: de mogelijke aanwezigheid van archeologische resten in de bodem wordt hierdoor in kaart gebracht.
  • Onderzoek Ontplofbare Oorlogsresten: er wordt onderzocht of er in het verleden munitie in het gebied is gevallen. Naar verwachting is dit niet het geval binnen het werkgebied.
  • Milieukundig water- en landbodemonderzoek: middels sonderingen in de bodem wordt de bodemopbouw in kaart gebracht.
  • Boomeffect analyse: de impact van de geplande werkzaamheden op bestaande bomen wordt beoordeeld.

het vooronderzoek biedt een solide basis voor de verdere planning en uitvoering van het project, waarbij alle relevante factoren in acht worden genomen om tot een verantwoorde en duurzame ontwikkeling te komen.

Planning vooronderzoek

Dit onderzoek omvat het uitvoeren van sonderingen in de bodem om de bodemopbouw gedetailleerd in kaart te brengen. Met behulp van een sondeerconus, die door een sondeerwagen of een rupsbandunit de grond in wordt gedrukt, worden de boorlocaties gemeten en bemonsterd voor laboratoriumonderzoek op verontreinigingen.

De QuickScan Ecologie omvat zowel een bureaustudie als een veldbezoek, waarbij de aanwezigheid van (beschermde) flora en fauna in het gebied wordt onderzocht. Dit onderzoek helpt om te bepalen of er vervolgonderzoek nodig is en welke stappen moeten worden ondernomen om ecologische waarden te beschermen.

Voor het plangebied wordt een bureauonderzoek uitgevoerd om archeologische resten in de bodem op te sporen. Er heeft al vooroverleg plaatsgevonden met de gemeentelijke archeoloog van Nieuwegein, en aanvullende eisen worden afgestemd. Dit onderzoek identificeert de zones binnen het plangebied waar een archeologisch risico bestaat en beoordeelt de mogelijke impact van bodemingrepen op archeologische waarden.

Het vooronderzoek naar ontplofbare oorlogsresten richt zich op de mogelijke aanwezigheid van munitie uit oorlogsperiodes. Dit gebeurt via een bureauonderzoek, en de verwachting is dat dit risico in het betreffende gebied niet aanwezig zal zijn.

De Boomeffectanalyse onderzoekt de impact van geplande werkzaamheden, zoals het vervangen van oeverbeschoeiing, op de aanwezige bomen. Hierbij wordt gekeken naar de effecten op de wortels, groei en ontwikkeling van de bomen, evenals de toekomstverwachtingen. Dit onderzoek kan worden uitgebreid met een nader onderzoek naar de bodemgesteldheid en de beworteling van de bomen. De bevindingen worden gerapporteerd en er wordt een advies uitgebracht over eventuele herplanting.

marlous_vonk (1)
Marlous Heijne Vonk
Adviseur Omgevingsmanagement