Projectplanning oeververbetering Park Oudegein

De voorlopige planning van het vooronderzoek is onderverdeeld in verschillende fases. Deze planning wordt bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar is of als de planning wijzigt.

Dit onderzoek omvat het uitvoeren van sonderingen in de bodem om de bodemopbouw gedetailleerd in kaart te brengen. Met behulp van een sondeerconus, die door een sondeerwagen of een rupsbandunit de grond in wordt gedrukt, worden de boorlocaties gemeten en bemonsterd voor laboratoriumonderzoek op verontreinigingen.

De QuickScan Ecologie omvat zowel een bureaustudie als een veldbezoek, waarbij de aanwezigheid van (beschermde) flora en fauna in het gebied wordt onderzocht. Dit onderzoek helpt om te bepalen of er vervolgonderzoek nodig is en welke stappen moeten worden ondernomen om ecologische waarden te beschermen.

Voor het plangebied wordt een bureauonderzoek uitgevoerd om archeologische resten in de bodem op te sporen. Er heeft al vooroverleg plaatsgevonden met de gemeentelijke archeoloog van Nieuwegein, en aanvullende eisen worden afgestemd. Dit onderzoek identificeert de zones binnen het plangebied waar een archeologisch risico bestaat en beoordeelt de mogelijke impact van bodemingrepen op archeologische waarden.

Het vooronderzoek naar ontplofbare oorlogsresten richt zich op de mogelijke aanwezigheid van munitie uit oorlogsperiodes. Dit gebeurt via een bureauonderzoek, en de verwachting is dat dit risico in het betreffende gebied niet aanwezig zal zijn.

De Boomeffectanalyse onderzoekt de impact van geplande werkzaamheden, zoals het vervangen van oeverbeschoeiing, op de aanwezige bomen. Hierbij wordt gekeken naar de effecten op de wortels, groei en ontwikkeling van de bomen, evenals de toekomstverwachtingen. Dit onderzoek kan worden uitgebreid met een nader onderzoek naar de bodemgesteldheid en de beworteling van de bomen. De bevindingen worden gerapporteerd en er wordt een advies uitgebracht over eventuele herplanting.