Herinrichten van de dijk Hollandsekade
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) verbetert samen met Gemeente Nieuwkoop de dijk, het fietspad en de beschoeiing langs de Hollandsekade. Door de kwetsbare ondergrond is het fietspad verzakt die op en langs de dijk ligt. De dijk is veilig maar richten we opnieuw in, zodat we het fietspad opnieuw kunnen aanleggen. Ook vervangen we op een gedeelte de beschoeiing. De beschoeiing is het materiaal dat de kade beschermt tegen het water. Het waterschap is eigenaar en verantwoordelijk voor de dijk langs de Hollandsekade. Gemeente Nieuwkoop is eigenaar van het fietspad.
Het traject loopt ter hoogte van de splitsing van de Milandweg en de Hollandsekade tot het einde van het fietspad in de richting van de splitsing met de Bosweg.
Bereikbaarheid & planning
Op 22 augustus jl. heeft nadere inspectie van de huidige staat van de beschoeiing plaatsgevonden langs de Hollandsekade. Hiervoor zijn verschillende proefsleuven gemaakt in de kade met een graafmachine.
De uitvoering van het plan start naar verwachting in 2026.
Houdt u deze website goed in de gaten?
Wanneer wij u kunnen voorzien van meer informatie met betrekking tot de planning en de bereikbaarheid, dan treft u dit op deze projectpagina.
- Bij deel 1a vervangen we de beschoeiing.
- Bij deel 1b richten we de kade anders in en vervangen we het fietspad.
- Langs de blauwe lijn richten we de kade anders in en vervangen we het fietspad.
Heeft u een steiger langs de Hollandsekade?
Als u hier een steiger heeft liggen, wijzen wij u erop dat u een vergunning en toestemming nodig heeft, omdat deze op onze grond ligt. Het is mogelijk om een vergunningsaanvraag voor een steiger in te dienen. Op deze pagina treft u een link met meer informatie over de regelgeving.
Lokale wet- en regelgeving
Wilt u meer weten over regels met betrekking tot steigers? Kijk dan op onze website via de link: Waterschapsverordening Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden 2024 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl)
Over het aanvragen van vergunningen vindt u meer informatie via de volgende link: Vergunning, melding en informatieplicht - HDSR
Diverse onderzoeken
We werken op dit moment aan diverse onderzoeken en verzamelen gegevens om een goed plan te maken. Zo doen we onderzoek naar:
- Beschermde natuurgebieden en planten en dieren (ecologische onderzoeken).
- Verontreinigingen in de bodem (milieuhygiënisch waterbodemonderzoek).
- Archeologische resten in de bodem (archeologisch onderzoek).
- Aanwezigheid van explosieven (Niet-gesprongen explosieven onderzoek).
Over het waterschap
We leven samen in een land dat voor een deel onder de zeespiegel ligt. Zonder het werk van de waterschappen is dat niet mogelijk. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt elke dag aan veilige dijken en voldoende en schoon water in kanalen, rivieren en sloten in Midden-Nederland. Klimaatverandering en de bijzondere weersomstandigheden die daarmee samenhangen, vragen om oplossingen die vernieuwend zijn, lang meegaan en goed zijn voor de natuur. Daaraan werken we samen met bewoners, boeren, ondernemers en andere overheden. Met als doel om nu en in de toekomst veilig in ons land te kunnen leven.
Natura 2000-gebied
Het projectgebied ligt in een Natura 2000-gebied, waar veel bijzondere planten en dieren leven. Daarom doen we verschillende natuuronderzoeken om te kijken welke extra maatregelen nodig zijn. Met deze informatie werken we het plan verder uit. Een Natura 2000-gebied is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden en is van grote Europese waarde. Planten, de leefomgeving en dieren zoals watervogels worden beschermd om de biodiversiteit te behouden in een gebied.