Oeververbetering Hekendorp
Om de veiligheid en betrouwbaarheid van onze regionale watersystemen en -keringen, zoals dijken en kades, te waarborgen, voert het waterschap regelmatig beheer en onderhoud uit. Een onderdeel van deze werkzaamheden is het herstellen van de beschoeiing langs de oever in Hekendop. De bestaande beschoeiing wordt vervangen door nieuwe beschoeiing om de oever te beschermen tegen erosie en om de stabiliteit van de waterkering te verbeteren.
Voorafgaand aan de werkzaamheden wordt er grondonderzoek uitgevoerd op het jaagpad langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ). Dit onderzoek helpt om de bodemopbouw beter te begrijpen en bij te dragen aan het behoud van veilige en duurzame waterkeringen.
Inloopmiddag oeverproject Hekendorp
Op 11 december j.l. hebben we op een inloopmiddag verteld over het project, de planning en de volgende fase. De meeste vragen gingen over de hoogte van de beschoeiing (+0,70 NAP), lengte van de palen (8 meter), lengte en dikte van de planken (2,30 meter en 3 cm) en wanneer we gaan starten (Q4 2025). Goed om de omwonenden te spreken!
Werkzaamheden (paarse lijn) en locatie van de keet
Planning
Verkenningsfase - Augustus 2024
Status: HuidigIn deze fase wordt grondonderzoek uitgevoerd om de nodige gegevens te verzamelen voor het nemen van de juiste beslissingen. Van Dijk Geotechniek B.V. voert het onderzoek uit op het jaagpad langs de GHIJ om de bodemopbouw gedetailleerd in kaart te brengen.
Uitwerkingsfase - Februari 2025
Status: AankomendNa de analyse van de resultaten uit het grondonderzoek, zal het project verder worden uitgewerkt. Deze fase richt zich op het plannen en voorbereiden van de daadwerkelijke werkzaamheden op basis van de verkregen data.
Realisatiefase - Oktober 2025
Status: AankomendDe daadwerkelijke werkzaamheden, waaronder het vervangen van de beschoeiing langs de oever in Hekendop, zullen naar verwachting in oktober 2025 van start gaan.
Het grondonderzoek
Voor de start van herstelwerkzaamheden, is er altijd een grondonderzoek nodig. Het onderzoek wordt gerealiseerd op een strook van 1 tot 1,5 meter breed op het jaagpad dat eigendom is van HDSR, langs de oever van de GHIJ. Het onderzoek is uitgevoerd door Van Dijk Geotechniek B.V.
Het doel van het grondonderzoek is om de bodemopbouw gedetailleerd in kaart te brengen. Hierbij wordt een meetinstrument (sondeerconus) de grond ingedrukt vanuit een sondeerwagen of een rupsunit. Een speciaal voertuig voert de boringen in het asfalt van de ventweg uit, terwijl de rupsunit dit doet op het onverharde deel van het jaagpad richting de inlaat vanuit de Enkele Wiericke.
Quickscan flora en fauna
Bureau Viridis voert een quickscan flora en fauna uit. Dit is om eventueel aanwezige beschermde diersoorten en planten in beeld te brengen zodat we daar in de uitvoering rekening mee kunnen houden of ons project op aan te passen qua uitvoering en/of werkwijze. Ook wordt er dan meteen gekeken naar de holtes in de bomen en of daar vleermuizen in wonen.
Graven van proefsleuven
Voor het einde van het jaar (precieze datum is nog niet bekend) worden er ook nog 5 proefsleuven gegraven, in het groene perceel naast Goejanverwelle 2 (proefsleuf 1 en 2) en achter adressen; Goejanverwelle 2 (proefsleuf 3), Goejanverwelle 6 (proefsleuf 4) en Goejanverwelle 16 (proefsleuf 5).
Firma Van Leeuwen GWW uit Harmelen gaat deze proefsleuven graven om de precieze locatie van de kabels en leidingen langs de GHIJ in beeld te brengen zodat we dit in het ontwerp kunnen inpassen.