Kamerik-Teylingens
Het waterschap heeft een ontwerp voor een nieuw peilbesluit opgesteld voor Kamerik en de polders eromheen. In een peilbesluit leggen we vast welk waterpeil voor het oppervlaktewater moet worden gehandhaafd. Het huidige peilbesluit voor dit gebied is genomen in 2007.
Bij het herzien van een peilbesluit zijn de gebruiksfuncties van het gebied het uitgangspunt. In dit gebied zijn dat voornamelijk landbouw en bebouwing. Deze gebruiksfuncties stellen verschillende eisen aan de hoogte van het waterpeil. De doelstelling van het waterschap is een waterhuishouding te realiseren waarbij alle gebruiksfuncties zo goed mogelijk worden bediend.
Tot en met 25 mei 2025 kunnen belanghebbenden een zogeheten zienswijze op de geplande wijzigingen indienen. Dat kan met een brief aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, postbus 550, 3990 GJ Houten, o.v.v. Inspraakreactie Ontwerppeilbesluit Kamerik-Teylingens. U kunt uw inspraakreactie ook per e-mail sturen aan [email protected].
Kamerik-Teylingens

Het plangebied ligt ten noorden van Woerden, aan de noordkant van de Oude Rijn. Het gebied bevindt zich volledig binnen de gemeente Woerden, in de provincie Utrecht. De dorpskernen van Kamerik en Kanis, samen met enkele omliggende polders, maken deel uit van dit plangebied, dat een oppervlakte heeft van circa 1032 hectare.
De grenzen van het gebied worden gevormd door de wetering Grecht aan de westzijde, ’s-Gravesloot en de Oude Rijn aan de zuidzijde, de N212 (Ir Enschedeweg) aan de oostzijde en de polder Oud-Kamerik aan de noordzijde.
Het gebied kent twee dominante functies: bebouwing en landbouw, met name grasland ten behoeve van de veehouderij. Een karakteristiek bebouwingslint loopt van noord naar zuid door het midden van het plangebied, waar de dorpskernen van Kamerik en Kanis zich bevinden. Het merendeel van de bebouwing ligt in een hoogwatervoorziening, die tussen 2007 en 2021 is gerealiseerd.
Laatste nieuws
De inspraakperiode voor het ontwerppeilbesluit start op maandag 14 april 2025 en duurt tot en met zondag 25 mei 2025.
Op 28 juni heeft een informatiebijeenkomst plaatsgevonden over de waterpeilen in het veengebied rond Kamerik.
De afgelopen jaren heeft het waterschap hard gewerkt aan alle maatregelen uit het Watergebiedsplan Oud-Kamerik en Zegveld 2005 en het Watergebiedsplan Kamerik en Kockengen 2007. Op 28 juni organiseert De Stichtse Rijnlanden hierover een bijeenkomst.
Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat een nieuw peilbesluit voor deelgebied Bredius op dit moment niet nodig is.
De afgelopen maanden is geïnventariseerd welke knelpunten en problemen er spelen rondom waterpeilen in het gebied rondom Kamerik.
Samenwerking en communicatie
Om een peilbesluit te realiseren waarmee zowel de gebruikers als het waterschap uit de voeten kunnen, is samenwerking essentieel. Daarom betrekt het waterschap gebruikers en eigenaren bij het tot stand komen van een nieuw peilbesluit. Via deze webpagina en nieuwsbrieven (waarvoor u zich via deze site kunt opgeven) houden wij belanghebbenden op de hoogte van de voortgang. Daarbij sluiten we zo veel mogelijk aan bij al lopende gebiedsprocessen zoals het kavelruilproces en klimaatslimboeren.
Er zal een begeleidingsgroep worden opgesteld, die het waterschap zal adviseren over de aanpak en fungeert als denktank. Deze groep zal bestaan uit vertegenwoordigers van de landbouwsector, natuurbeheer, bewoners, gemeente(n) en provincie(s).
Het plangebied

Wie doet wat in het waterbeheer?
Voor een goed werkend watersysteem is men afhankelijk van verschillende partijen met verschillende belangen.
Bodemdaling
In de veengebieden vindt bodemdaling plaats; hierdoor neemt de hoogteligging in het gebied af in noordelijke richting. Rondom lintbebouwing liggen collectieve hoogwatervoorzieningen die in het beheer zijn van het waterschap. Een hoogwatervoorziening is een gebied waarin het peil hoog wordt gehouden om schade aan houten funderingspalen te voorkomen.
Contact
Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met Ben Jonkman, [email protected] Bellen kan ook: (030) 634 5700.