Peilbesluit Langbroekerwetering
Nieuw Peilbesluit voor Langbroekerwetering
In 1122 werd op initiatief van bisschop Godebald van Utrecht de Kromme Rijn afgedamd bij Wijk bij Duurstede. Na afsluiting van de Kromme Rijn is de Langbroekerwetering gegraven om het moerasgebied dat er lag, te ontwateren en geschikt te maken voor onder meer landbouw. In de afgelopen 900 jaar zijn er in dit gebied landgoederen, boerenbedrijven, natuurgebieden en dorpjes gekomen. Allemaal functies die verschillende waterpeilen nodig hebben. De bodem is daarbij ook nog eens heel verschillend en complex, liggend tussen de hogere zandgronden van de Utrechtse Heuvelrug en de stroomruggen in de kom van Langbroek.
Voor dit gebied, welke globaal ligt tussen Amerongen, Wijk bij Duurstede Odijk en Driebergen, heeft het waterschap op 11 mei 2022 een nieuw peilbesluit vastgesteld. In het peilbesluit staat aangegeven welke waterstanden het waterschap in de zomer en welke het in de winter hanteert. Het gebied van Landgoed Kolland, is niet in dit peilbesluit opgenomen. Dit gebied heeft een eigen peilbesluit. De stukken met betrekking tot het peilbesluit Langbroekerwetering 2022 kunt u in de hiernaast gelegen kolom terugvinden.
Herstelbesluit voor landgoed Kolland 2022
In december 2019 is voor landgoed Kolland een wijziging van het peilbesluit uit 2008 vastgesteld. Deze wijziging heeft de rechtbank op 3 november 2021 vernietigd. Het waterschap heeft vervolgens aanvullende onderzoeken uitgevoerd om invulling te geven aan de rechtbankuitspraak. Naar aanleiding van deze extra onderzoeken heeft het waterschap een herstelbesluit opgesteld. De resultaten van de extra onderzoeken hebben niet geleid tot aanpassing van de wijziging van het peilbesluit Langbroekerwetering (2008) voor landgoed Kolland (2019). De peilen en peilgebiedsgrenzen zijn hetzelfde gebleven als in de wijziging van het peilbesluit uit 2019. De stukken met betrekking tot het herstelbesluit kunt u terug vinden onder het kopje ‘Alle stukken herstelbesluit voor landgoed Kolland.”
Beroep herstelbesluit
Beide peilbesluiten zijn inmiddels onherroepelijk. Het is niet meer mogelijk om in beroep te gaan.
Alle stukken van het peilbesluit Langbroekerwetering 2022
- Waterschapsblad gedeeltelijke intrekking peilbesluit LBW 2008
- Waterschapsblad vaststelling peilbesluit LBW 2022
- Detailkaart peilgebieden Langbroekerwetering (LBW_A_101 en 104) (pdf, 790 kB)
- Peilbesluitkaart Langbroekerwetering Oost (pdf, 9.5 MB)
- Peilbesluitkaart Langbroekerwetering West (pdf, 10 MB)
- Inspraakrapport (pdf, 725 kB)
- Toelichting op het peilbesluit Langbroekerwetering (2022) (pdf, 22 MB)
- Digitaal toegankelijke toelichting op het peilbesluit Langbroekerwetering (2022) (pdf, 3 MB)
- Peilbesluit Langbroekerwetering 2022
Alle stukken herstelbesluit voor landgoed Kolland
- Waterschapsblad herstelbesluit Landgoed Kolland (pdf, 296 kB)
- Peilbesluitkaart (pdf, 6.3 MB)
- Samenvatting uitgevoerde extra onderzoeken t.b.v. herziening (pdf, 121 kB)
- Toelichting op wijziging van het peilbesluit Langbroekerwetering (2008), landgoed Kolland (2022) (pdf, 10 MB)
- Digitaal toegankelijke toelichting op wijziging van het peilbesluit Langbroekerwetering (2008), landgoed Kolland (2022) (pdf, 1.4 MB)
- Peilbesluit Landgoed Kolland
Vragen
Voor een inhoudelijke toelichting op het peilbesluit kunt u mailen of een (telefonische) afspraak maken met de projectleider Corina Wijnen, via telefoon: (030) 209 71 52, of e-mail: [email protected].
Via haar kunt u ook gedetailleerde informatie opvragen over het peil specifiek bij u in de buurt.