Bouw gemaal Kromme Rijn in Inundatiekanaal Wijk bij Duurstede aanbesteed
De afgelopen tijd stond de communicatie over de bouw van gemaal Kromme Rijn in het Inundatiekanaal in Wijk bij Duurstede op een lager pitje. Er ligt een plan op hoofdlijnen voor de bouw, dat is vastgelegd in het rapport Voorkeursalternatief.
Onlangs is de aanbestedingsprocedure gestart. Naar verwachting is de aannemer in december 2024 bekend. Dan werken we het plan samen met de aannemer verder uit naar een ontwerp. Uitgangspunt hierbij zijn de gemaakte artist impressies van gemaal en balgstuw.
Gezamenlijke aanpak
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden heeft ervoor gekozen om het hele project met een gezamenlijk bouwteam te coördineren. Dit betekent dat het waterschap samen met de aannemer het ontwerp maakt en dat de aannemer ook het gemaal bouwt.
Deze vorm van nauwe samenwerking heeft als voordeel dat we tijdens het ontwerp en de uitvoering de expertise van aannemer en waterschap volledig kunnen benutten. Dat scheelt ook tijd. Als het ontwerp klaar is, is er geen aparte aanbesteding meer nodig voor de uitvoering. Die start naar verwachting in 2026/2027.
Klankbordgroep en andere belanghebbenden
Als de aannemer bekend is, betrekken we de klankbordgroep en andere belanghebbenden ook weer bij het ontwerp. Afgelopen tijd hebben we met hen gesprekken gevoerd. Ook starten we na de keuze voor de aannemer met de voorbereiding voor de bouw.
Waarom een nieuw gemaal
De beschikbaarheid van voldoende zoetwater lijkt in een land als Nederland geen vraagstuk. Toch is er tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren, niet overal voldoende zoetwater beschikbaar. Deze extreme periodes komen naar verwachting vaker voor als gevolg van de klimaatverandering. Zo zien we steeds vaker lage rivierstanden op de Nederrijn en Lek. Hierdoor kan er met het bestaande inlaatwerk onvoldoende water ingelaten worden naar het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht. Het is als het ware de hoofdkraan naar dat gebied. Het aanleggen van een nieuw gemaal in het Inundatiekanaal in Wijk bij Duurstede is hiervoor een oplossing.