Bewonersbelangen
Wij handhaven daar actief op bij de eigenaren. Maar wij zien ook dat het aantal overtredingen toeneemt en dat handhaving alleen geen afdoende waarborg geeft dat grondeigenaren het juiste gedrag laten zien bij het onderhouden van het perceel.
In deze fase van de dijkversterking (de verkenningsfase) kunnen wij nog geen uitspraken doen over individuele percelen. Het voorkeursalternatief is een plan op hoofdlijnen. In de planuitwerkingsfase werken wij het voorkeursalternatief uit tot een gedetailleerd ontwerp. Hiervoor gaan wij met u in gesprek over uw perceel. We hebben uw wens genoteerd zodat we hier in de planuitwerkingsfase op terug zullen komen.
In de verkenningsfase is gesproken met verschillende partijen, belangenvertegenwoordigers en individuele personen. Waaronder ook belangenvertegenwoordigers van bewoners. Deze mensen en groepen hebben wij bij de startbijeenkomst in 2019 geïnventariseerd, en we zijn met een aantal groepen in 2019 en 2020 in gesprek gegaan. Indien u wilt meedenken, meepraten of geïnformeerd wilt blijven over de dijkversterking, kunt u dat kenbaar maken via onze website of per e-mail [email protected].
Eerder hebben bewoners kunnen reageren op de kansrijke oplossingen die geschetst zijn voor de dijkversterking. Die reacties hebben wij genoteerd en we hebben deze voor zover relevant voor deze fase meegenomen in de uitwerking van het VKA. Het waterschap laat u weten wat er met uw opmerking gedaan is.
In deze fase van de dijkversterking, bij het opstellen van het voorkeursalternatief, neemt het waterschap de belangen van bewoners op twee manieren mee:
- bij het afwegen van het voorkeursalternatief is er gekeken naar verschillende aspecten voor het algemeen belang, zoals waterveiligheid, landschap, verkeer en ook wonen en woongenot. De waterveiligheid wordt daarbij hoe dan ook geborgd.
- bewoners kunnen hun reactie geven op het voorkeursalternatief.
We willen bewoners juist nu, tijdens het voorkeursalternatief, de mogelijkheid geven om te reageren. In de verkenningsfase kunnen we echter nog niet kijken naar oplossingen en zorgen op perceelsniveau. Dat maakt dat we nog niet op alle vragen een antwoord kunnen geven. Vanaf de planuitwerkingsfase, die start in 2021, weten we meer over de uitwerking op perceelsniveau.
We verzamelen alle suggesties en we kijken of we deze mee kunnen nemen bij het aanpassen van het voorkeursalternatief. In de uiteindelijke Nota Voorkeursalternatief beschrijven we hoe suggesties zijn meegenomen. Sommige suggesties kunnen we nog niet meenemen, omdat ze bijvoorbeeld gaan over oplossingen op perceelsniveau. We noteren uw idee dan en komen er in de planuitwerkingsfase op terug.
We weten in deze fase van de dijkversterking nog niet precies wat er op perceelsniveau gaat gebeuren, maar als u iets wilt aanpassen aan uw oprit, kunt u die wens nu al aan het waterschap doorgeven. Wij noteren uw wens en komen er in de planuitwerkingsfase op terug, wanneer het ontwerp in meer detail uitgewerkt wordt.
In de planuitwerkingsfase wordt duidelijk welke werkzaamheden waar precies gaan plaatsvinden. Dit kan vanuit de veiligheidsopgave zijn, of voor bijvoorbeeld de meekoppelkans taludverflauwing. Mocht er bij uw perceel niet worden gewerkt aan de veiligheidsopgave of de taludverflauwing, dan kunnen we nog steeds samen kijken naar de mogelijkheden voor uw oprit.
Bij de afweging van de verschillende alternatieven kijken we primair naar de veiligheid van de dijk. De dijkveiligheid is het belangrijkste doel van de dijkversterking. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar effecten op de omgeving. Consequenties voor bewoners worden daarbij zeker meegenomen, evenals bijvoorbeeld effecten op natuur, recreatie en verkeer. We werken van grof naar fijn. Hierdoor kijken we eerst naar het algemeen belang en vervolgens wordt in de planuitwerkingsfase ingegaan op het perceelsniveau.
Het waterschap is nog in gesprek met de telecombeheerder over de mogelijkheden om de aanleg van glasvezel in het gebied te combineren met de dijkversterking. De aanleg van glasvezel is in principe geen taak van het waterschap. Indien de aanleg van glasvezelvoorziening de waterveiligheid niet in het geding brengt, realiseerbaar is binnen de vergunning-voorwaarden en binnen het proces van de dijkversterking past, zal HDSR proactief meewerken in de aanleg van glasvezel. In de planuitwerkingsfase wordt de aanleg van glasvezelvoorziening verder opgepakt.