Meekoppelkansen
De gemeente Houten is wegbeheerder en als zodanig verantwoordelijk voor de weginrichting op de dijk. Het waterschap denkt wel mee met de provincie en de verschillende Lekdijkgemeenten over het verkeer op de Lekdijk. Hiervoor is de Visie Mobiliteit en Recreatie opgesteld. Op het moment wordt de visie nader uitgewerkt in een beeldkwaliteitsplan. We wegen hierbij de belangen van verschillende partijen af, waaronder het belang van agrariërs en andere bedrijven langs de dijk. Uw inbreng wordt hierin meegenomen.
De gemeenten Houten en Nieuwegein zijn de wegbeheerders op de dijk. Zij zijn verantwoordelijk voor het wegverkeer. Het waterschap onderhoudt nauw contact met beide gemeenten over de verkeersveiligheid. De bereikbare en verkeersveilige Lekdijk is een meekoppelkans van de gemeente Houten. Momenteel wordt nader onderzocht hoe deze meekoppelkans kan worden meegenomen.
Door projecten en werkzaamheden van gebiedspartners aan te haken bij de dijkversterking, kunnen wij ervoor zorgen dat er meerdere projecten en belangen in een keer worden gerealiseerd. Hierdoor kunnen wij meerdere projecten in een keer uitvoeren en ondervinden bewoners en gebruikers van de Lekdijk slechts een keer hinder van de werkzaamheden en kan de procedurele druk worden verminderd door een plan te maken waarop inspraak mogelijk is. Daarnaast biedt deze samenwerking kansen om werk met werk te maken door bijvoorbeeld grond die ontgraven wordt in de uiterwaarden te verwerken in de dijk.
Het verbeteren van de ecologie in de uiterwaarden is een meekoppelkans van Rijkswaterstaat en de Provincie Utrecht. Staatsbosbeheer is als eigenaar en natuurbeheerder uiteraard betrokken bij het proces en de uitwerking van deze meekoppelkans via Rijkswaterstaat. Bijvoorbeeld in de thematafels georganiseerd op 28 en 29 april 2020 over de kansrijke alternatieven en 1 december 2020 over de effectenbeoordeling.
Hoe zijn de meekoppelkansen die spelen in de Honswijkerwaard meegenomen in het voorkeursalternatief?
De Honswijkerwaard wordt meegenomen in de meekoppelkans "integrale uiterwaardontwikkeling". Op dit moment wordt door Rijkswaterstaat en de provincie gewerkt aan een ontwerp voor de uiterwaarden. In dit proces wordt met verschillende betrokken partijen gesproken zoals Staatsbosbeheer en en waterschap zelf. In het voorkeursalternatief zijn voor de Honswijkerwaard twee oplossingsrichtingen opgenomen; buitendijkse versterking door middel van een voorlandverbetering, of binnendijkse versterking door middel van een constructie nabij de teen van de huidige kering. De keuze welke oplossingsrichting gerealiseerd gaat worden, hangt samen met de kansrijkheid van de herinrichting in de Honswijkerwaard. Wanneer de meekoppelkans haalbaar blijkt, wordt er gekozen voor de oplossing van voorlandverbetering. Als blijkt dat de Honswijkerwaard niet meegekoppeld kan worden, wordt er ter plaatse gewerkt met een constructie.
Meekoppelkansen zijn projecten van onszelf of van onze partners zoals gemeenten, provincie of Rijkswaterstaat waarvan de werkzaamheden niet direct bijdragen aan de dijkveiligheid, maar wel kunnen worden gekoppeld aan het proces en de uitvoering van de dijkversterking. Door het koppelen van deze kansen kunnen meerdere projecten gelijktijdig gerealiseerd worden en kan een win-winsituatie ontstaan. Daarnaast kan het ook een voordeel zijn voor de omgeving: als projecten gelijktijdig worden uitgevoerd geeft dat per saldo minder overlast. Het idee is dat we zo in één keer het gebied veiliger en mooier kunnen maken.
De gemeente Houten is een gebiedspartner van het waterschap. Er vindt op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau overleg plaats tussen de gemeente en het waterschap om beide belangen en processen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Daarnaast is de bereikbare en verkeersveilige Lekdijk een meekoppelkans van de gemeente Houten. Als kader voor de ontwikkeling van het verkeer op de dijk hanteren we voor de gehele Lekdijk de Visie Mobiliteit en Recreatie. Het waterschap heeft deze visie samen met de provincie Utrecht en de Lekdijkgemeenten opgesteld. De Visie Mobiliteit en Recreatie vindt u op de pagina Documenten. Tot het moment waarop wordt belsoten dat de meekoppelkans bereikbare en verkeersveilige Lekdijk onderdeel wordt van de dijkversterking, is de gemeente Houten verantwoordelijk voor het proces en de randvoorwaarden. Inhoudelijke vragen kunnen tot die tijd het beste aan de gemeente worden gesteld.