Algemene vragen
Op onderstaande afbeeldingen ziet u in het groen welk deel van de dijk het waterschap in eigendom wil en in oranje waar een zakelijk recht volstaat. Het waterschap koopt normaal gesproken geen woningen aan. In een uitzonderlijk geval is dit toch noodzakelijk.
De verwerving gaat over de nieuwe situatie.
Voor de uitvoering van de werkzaamheden hebben we ook tijdelijk grond nodig. Het gaat hierbij om in te richten werkterreinen, werkstroken en depots. We maken over het tijdelijk gebruik afspraken met u en leggen deze vast in een overeenkomst. Na afloop van de werkzaamheden laten we de grond netjes voor u.
In 2011 heeft het Algemeen Bestuur van het waterschap de Nota Grondbeleid vastgesteld, hierop kon worden ingesproken. Het college heeft, na consultatie van de commissie SKK van het Algemeen Bestuur (Systeem, Kwaliteit en Keten), de Kadernota grondzaken en vastgoed 2015-2020 vastgesteld, die een uitwerking vormt van de Nota Grondbeleid. Op 20 maart 2018 heeft het college de Strategienota grondverwerving Sterke Lekdijk vastgesteld, een specificering van de Kadernota voor de Sterke Lekdijk. In 2020 is er een aanpassing voorgesteld aan het college ten aanzien van de binnenberm. De aanpassing houdt in dat voor de binnenberm een zakelijk recht volstaat, eigendom is niet langer aan de orde. Deze aanpassing is besproken in de commissie SKK op 16 april 2020, waarbij door een aantal bewoners gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om in te spreken. Het Algemeen Bestuur heeft op 13 mei 2020 besloten dat de strategienota grondverwerving Sterke Lekdijk het uitvoeringskader blijft voor de grondverwerving, maar dat er op onderdelen aan de belangen en zorgen tegemoet wordt gekomen. Over dit besluit is onderstaande bewonersbrief verstuurd:
Alle gronden die het waterschap aankoopt, worden ingezaaid met een erosiebestendige grassoort, mocht dit nog niet het geval zijn. Op- en afritten worden teruggebracht in een vergelijkbare situatie van voor de dijkversterking. Over eventuele herstelwerkzaamheden aan de tuin en erfafscheidingen worden afspraken gemaakt in de schadeloosstelling. Garantieperiodes voor deze werkzaamheden kunnen worden afgekocht in een schadeloosstelling.
Tijdens de uitvoeringswerkzaamheden wordt van de aannemer geëist dat een tijdelijke afrastering wordt geplaatst tussen het eigendom en de werkstrook, zodat helder is tot hoe ver de aannemer kan en mag komen op de particuliere grond.
-
Keukentafelgesprek
In dit gesprek licht de omgevingsmanager het project en de mogelijke impact van de dijkversterking op uw eigendommen toe. Daarbij leggen we uit wat het waterschap van u wil huren, aankopen en/of waarvoor het waterschap een zakelijk recht wil vestigen. Ook vinden we het belangrijk om te weten wat uw vragen, wensen, belangen en voorwaarden zijn. In dit gesprek vragen we tevens uw toestemming om een taxatie op uw perceel te laten uitvoeren. -
Taxatie
Een taxateur neemt met u contact op om uw perceel te taxeren. Het kan gaan om een stuk dijktalud, tui, grond of in het uiterste geval en woning. De taxateur stelt vervolgens een taxatierapport op. -
Aanbod
Als het waterschap het taxatierapport heeft goedgekeurd, doet de grondverwerver u een aanbod. Hierin worden ook de eventuele schadeloosstellingen en compensaties (bv. effecten op bedrijfsvoering, gevolgen voor hypotheek, omrijschade) besproken. -
Overeenstemming
Als u akkoord bent met het aanbod, wordt de overeenstemming uitgewerkt in een overeenkomst. Bij aankoop en/of zakelijk recht zorgt de huisnotaris van het waterschap vervolgens voor de notariële afwikkeling. U ontvangt via de notaris de afgesproken financiële vergoeding.
Geen overeenstemming
We streven als waterschap naar minnelijke overeenstemming. Het kan echter voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Indien dat het geval is, gaat het Algemeen Bestuur van het waterschap over tot onteigening (bij aankoop) of het opleggen van een gedoogplicht (bij zakelijk recht). Ook tijdelijk gebruik van de gronden tijdens de bouw kan in dat geval door het Algemeen Bestuur op basis van de Waterwet worden afgedwongen.
Het beleid van het waterschap is juridisch gezien een algemeen verbindend voorschrift. Bezwaar of beroep op het beleid is daarom niet mogelijk. Het waterschap mag over beleid, als overheidsorgaan met een democratisch gekozen bestuur, zelf beslissen.
Heeft u vragen over passages uit de Strategienota grondverwerving Sterke Lekdijk of vragen over uw specifieke situatie? Neem contact op met Mike Seelen van Grondzaken via [email protected] of 06 1161 4770.
Veel andere waterschappen hanteren al veel langer een soortgelijk beleid als HDSR. Het eigendomsrecht is de meest adequate en rechtszekere bescherming die aan de beheerstaak gegeven kan worden. Hiermee kan gestuurd worden op ontwikkelingen, beheer en onderhoud en kunnen ongewenste ontwikkelingen worden tegengegaan.
De reden van de aankoop van de beheerstrook is vooral ingegeven van uit waterveiligheid. Het gaat hier nl. om het knikpunt waar het talud eindigt en het maaiveld start. Bij golfoverslag en/of overloop is een goede erosiebestendigheid van de bekleding op het binnentalud, het knikpunt en de eerste meters van de aangrenzende berm of het aangrenzende maaiveld van groot belang. Een goed onderhouden bekleding op het binnentalud, in het knikpunt en op de eerste meters van de berm/maaiveld –waarbij er geen objecten aanwezig zijn- is dus essentieel. Deze plek is cruciaal voor de veiligheid van de dijk, omdat hier sprake kan zijn van jet erosie (een faalmechanisme van de grasbekleding). Daarnaast is het van belang om te allen tijde eventuele herstelwerkzaamheden uit te kunnen voeren in geval van jet erosie.
Hoe smaller de strook grenzend aan de kniklijn, hoe groter het risico op een afnemende erosiebestendigheid ter plekke. Daarom hanteert het waterschap een beheerstrook van 5 meter. Daar waar het echt niet anders kan, kan afgeweken worden van de 5 meter. Bij het vaststellen van de breedte van de beheerstrook zal gekeken worden naar de specifieke situatie.
De impact van de grondverwerving is op ieder perceel anders. Uw perceel en uw situatie zijn immers niet exact hetzelfde als die van uw buren. We bespreken uw individuele belangen, eisen en wensen en kijken hoe we binnen de kaders van het beleid maatwerk kunnen toepassen. In geval een maatregel op een perceel wordt uitgevoerd, biedt het waterschap een volledige schadeloosstelling. De vermogenspositie moet voor en na de aankoop gelijk zijn en dat geldt voor elke eigenaar.
In veel gevallen geldt voor u automatisch een zorgplicht. Dat betekent het volgende. U krijgt vertrouwen en verantwoordelijkheid. U mag zelf weten hoe u handelt, zolang dit maar zorgvuldig is. U mag geen probleem voor het watersysteem veroorzaken. De veiligheid van de dijk mag niet worden aangetast, eventuele schade dient u te herstellen. Wanneer zich toch een probleem voordoet, moet u het probleem oplossen en de gevolgen beperken. Kijk voor meer informatie op: https://www.hdsr.nl/vergunningen/subsidies/regelgeving/nieuwe-keur/zorgplicht-verwacht/
De keur is een verordening met de regels die een waterschap hanteert bij de bescherming van waterkeringen, watergangen en bijbehorende kunstwerken. In de keur is vastgelegd dát iemand onderhoudsplichtig is. Er kan niet in worden vastgelegd hóe iemand het onderhoud moet uitvoeren.
Bij het vestigen van een zakelijk recht maken de grondeigenaar en in dit geval het waterschap afspraken en leggen die vast in een overeenkomst die door de notaris wordt ingeschreven bij het Kadaster. De afspraken bepalen dat het waterschap het recht krijgen om in het perceel een waterstaatswerk in stand te houden en te onderhouden, ook als u in de toekomst geen eigenaar meer bent. Het recht ‘rust’ dan niet op de persoon maar op de onroerende zaak: de woning en het perceel. Met dit recht kan niet vastgelegd worden hóe het onderhoud wordt uitgevoerd.
Wel kun je met een zakelijk recht vooraf sturen, en niet achteraf zoals met de keur.
Stuur uw vraag naar [email protected] of neem contact op met Mike Seelen van team Grondzaken via 06 1161 4770.