Vragen over financiële onderwerpen
Vanuit beheer en onderhoud wordt er gekeken naar het wortelstelsel van een boom. Bepaalde wortelstelsels vormen een risico voor de dijkveiligheid. Gelet op de dijkveiligheid en de bijbehorende risico’s wordt bepaald welke bomen geplaatst kunnen worden.
Bomen vertegenwoordigen een waarde voor het betreffende object. Dit wordt in de schadeloosstelling meegenomen. Als dezelfde soort boom met dezelfde diameter teruggeplaatst zou worden, is er geen sprake van schade. De situatie voor de verwerving is immers gelijk als de situatie erna.
Bij een zakelijk recht koopt het waterschap uw stuk grond niet, maar willen we wel werkzaamheden kunnen uitvoeren ter versterking van de dijk. Deze uitgevoerde werkzaamheden willen we beschermen, onderhouden en mogelijk aanpassen. Dit leggen we vast in een overeenkomst en deze overeenkomst wordt ingeschreven in het Kadaster.
De grondverwerver van het waterschap bespreekt met u uw specifieke situatie en de gevolgen daarop. Wanneer we een maatregel op uw perceel moeten uitvoeren, zullen we u een volledige schadeloosstelling bieden. De gevolgen voor uw bedrijfsvoering worden hierin meegenomen.
Ieder perceel wordt door een taxateur getaxeerd. In geval van volledige schadeloosstelling dient ieders vermogenspositie voor en na aankoop gelijk te zijn. Hiervoor maken we een afspraak met u waarin we alles toelichten.
Het waterschap koopt uitsluitend grond aan die belangrijk is voor de waterveiligheid. Wij hebben dit schematisch weergegeven in onderstaande figuren. Het waterschap koopt in beginsel geen woningen aan. Bij zowel aankoop als zakelijk recht houden we een afstand van 2 meter rondom de gevel aan. Als u uw grond wil verkopen aan het waterschap, kunt u contact opnemen met Mike Seelen van het team grondzaken. U kunt hem bereiken via [email protected] of 06 1161 4770.
Gronden die geen functie hebben voor het waterschap kunnen voor verkoop in aanmerking komen.
Aantoonbare schade aan roerende en/of onroerende zaken als gevolg van werkzaamheden wordt te allen tijde vergoed. De aannemer wordt opgedragen een uitvoeringswijze te selecteren die geen schade veroorzaakt aan de onroerend goed en/of roerende zaken. De aannemer wordt tevens opgedragen dit aan de hand van risicocontouren aan te tonen. Mochten er toch belastende uitvoeringswerkzaamheden binnen een bepaalde risicocontour uitgevoerd moeten worden, dan wordt de aannemer verplicht een 0-meting uit te voeren en een eindopname vast te leggen van de exterieure en interieure situatie. Indien enige tijd na de werkzaamheden alsnog schade optreedt dient te worden onderzocht door welke oorzaken deze schade wordt veroorzaakt en of deze door de werkzaamheden zijn veroorzaakt. Hiervoor zal HDSR een loket inrichten.
Uitgangspunt bij volledige schadeloosstelling is dat de eigenaar recht heeft op een volledige vergoeding voor alle schade die een rechtstreeks en noodzakelijk gevolg is van het verlies van het eigendom. Dat wil zeggen dat de eigenaar zowel voor als na de verkoop (daar waar op het perceel werkzaamheden worden uitgevoerd) in een gelijkwaardige inkomens- en vermogenspositie blijft. Dat is dus het uitgangspunt. Een gecertificeerd taxateur bepaalt aan de hand van de concrete situatie de financiële compensatie. Er zijn wel enkele algemene principes die bekend zijn bij de erkende rentmeesters waarmee het hoogheemraadschap werkt. De toepassing van deze algemene principes op individuele situaties wordt toegelicht door de rentmeester in keukentafelgesprekken.
Fosfaatrechten
Fosfaatrechten zijn (bestuursrechtelijk) geregistreerd op de naam van de melkveehouder. Blijkens de wetsgeschiedenis (Kamerstukken II 2016/17, 34532, nr. 7) speelt in het stelsel van fosfaatrechten geen rol of de houder van de dieren eigenaar of pachter van de grond is. Fosfaatrechten rusten dus niet op grond, maar op het bedrijf (en de gebouwen). Dit betekent dat de titel voor gebruik van de grond (dus of de grond in eigendom is, gepacht wordt of er een andere gebruiksovereenkomst is) niet van belang is voor de fosfaatrechten. Grondaankoop door het waterschap heeft dus ook geen volgen voor de fosfaatrechten van de agrariërs.
Er is geen wettelijke regeling is die voorschrijft dat er geen melkvee mag worden gehouden op een bedrijf waartoe geen landbouwgrond behoort. Op grond van de Wet Grondgebonden Melkveehouderij geldt wel het uitgangspunt dat als sprake is van een uitbreiding van de veestapel binnen een melkveehouderij, deze uitbreiding ‘verantwoord’ moet worden door middel van het vergroten van de tot het bedrijf behorende oppervlakte landbouwgrond, maar in welke mate dit is, is afhankelijk van het bedrijf. Dit moet echter los worden gezien van de fosfaatrechten.
Derogatie
Indien de grond die wordt verworven door het waterschap tot nu toe als grasland kon worden opgegeven in de Gecombineerde Opgave en het gebruik van deze grond niet zal wijzigen na de verwerving, hoeft de grondverwerving geen gevolgen te hebben. Het gaat om gebruik als landbouwgrond (grasland) en niet om de eigendom van de gronden. Daarbij opgemerkt dat het gedurende de werkzaamheden niet mogelijk is om de grond te gebruiken en hier dus geen beweiding kan plaatsvinden of mest kan worden uitgereden. Afhankelijk van de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden kan dit gevolgen hebben voor het bemestingsplan.
Indien sprake is van vermogens- of inkomensschade, dan wordt deze op basis van de Onteigeningswet vergoed, indien er een maatregel op uw perceel wordt uitgevoerd. Dit betreft een volledige vergoeding voor alle schade.
Indien sprake is van vermogens- of inkomensschade, dan wordt deze op basis van de Onteigeningswet vergoed, indien er een maatregel op uw perceel wordt uitgevoerd. Dit betreft een volledige vergoeding voor alle schade.
De contracten moeten nog opgesteld worden. Hierin zal een verwijzing naar de keur komen.
Stuur uw vraag naar [email protected] of neem contact op met Mike Seelen van team Grondzaken via 06 1161 4770.