Sterke Lekdijk test nieuwe techniek voor dijkversterking
De zoektocht naar alternatieven voor de stalen damwand gaat door: binnen project Sterke Lekdijk wordt de ‘Mixed-in-Place-freesmethode’ getest. Bij deze techniek wordt een grote freesmachine ingezet om een stevige waterdichte wand te maken in de ondergrond aan de binnenkant van de dijk.
Omdat bij deze methode de bestaande ondergrond in de wand verwerkt wordt, is deze sneller, goedkoper en minder vervuilend dan veel bestaande technieken, zoals een stalen damwand. Bovendien maakt de Mixed-in-Place freesmethode het mogelijk een dijk te versterken zonder deze te verhogen of verbreden. Een goede oplossing voor een land waarin ruimte schaars is en bijvoorbeeld woningen, boerderijen en historische gebouwen dicht tegen de dijken liggen.
Veldproef bij Sterke Lekdijk – deelproject Culemborgse Veer/Beatrixsluis
De Mixed-in-Place-freesmethode is eerst in het laboratorium onderzocht en bevindt zich nu in de testfase. De veldproef vindt plaats op een terrein in de buurt van de Lekdijk. Daar mixt de freesmachine (zie foto) de bestaande ondergrond tot wel 15 meter diep met een bindmiddel (bijvoorbeeld water en cement). Daarmee vormt het een wand die de dijk op twee manieren moet gaan versterken. Het voorkomt piping (het ontstaan van kanaaltjes onder de dijk die zanddeeltjes meenemen en de dijk verzwakken) en het maakt de grond stabieler, wat verschuiving en verzakking van de dijk voorkomt. Dit maakt de Mixed-in-Place freesmethode bijzonder, omdat er niet veel alternatieven zijn met dezelfde eigenschappen.
Feestelijk moment: eerste wanden uitgegraven
De veldproef duurde een aantal weken. In totaal zijn er drie wanden getest met bindmiddel in verschillende samenstellingen, waaronder één met olifantsgras. Ook test het team of en in hoeverre de wanden waterdicht zijn. Nu de wanden goed zijn gedroogd en gehard, is gisteren -onder het oog van diverse genodigden- een feestelijke start gemaakt met het uitgraven van de wanden.
Nader onderzoek in het laboratorium
In de wanden zijn over de hele diepte PVC-buizen ingebracht. Het gemixte materiaal dat daar in zit wordt verder onderzocht in het laboratorium. Dat onderzoek moet onder andere aantonen of de wanden op alle dieptes goed homogeen zijn gemixt en dat de sterkte voldoet aan de strenge normen die gelden bij een dijkversterking. In oktober verwacht het team de definitieve resultaten. Dan wordt duidelijk of de Mixed-in-Place Freesmethode kan worden toegepast bij de versterking van de Lekdijk, of dat verdere ontwikkeling nodig is.
Els Otterman, Hoogheemraad bij De Stichtse Rijnlanden, is blij dat het waterschap Van Oord de ruimte kan bieden om deze innovatie te testen: “We hebben innovaties zoals deze nodig om onze dijken goed te kunnen versterken. Door nieuwe technieken toe te passen werken we duurzamer, veroorzaken we minder hinder voor de omgeving en besparen we op termijn ook nog eens geld.”
Paul Vogelaar, directeur bij Van Oord: “Samen met HITEC Road testen we deze techniek in de praktijk. We leren hoe de methodiek in het veld werkt en of zij toepasbaar is bij dijkversterkingen. Ik ben trots op het innovatieteam en ik heb er vertrouwen in dat deze methode straks kan worden toegepast bij de versterking van de Lekdijk.”
Over Sterke Lekdijk
De Lekdijk is belangrijk voor de bescherming van een groot deel van de Randstad. Om het achterland ook in de toekomst tegen overstromingen te beschermen, wordt de Lekdijk de komende jaren versterkt door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. In het programma ‘Sterke Lekdijk’ wordt de Lekdijk over een traject van 55 km versterkt tussen Amerongen en Schoonhoven. Dit lange traject is onderverdeeld in 7 deelprojecten.
We versterken de dijk met aandacht voor landschap, verkeer, recreatie, natuur en cultuurhistorie. De omgeving vraagt dat we duurzaam, ruimte- en kostenbesparend en minder milieubelastend werken. Om dit te kunnen doen, zijn vernieuwende middelden en methoden noodzakelijk. Deze moeten tegelijkertijd zorgen voor zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Innoveren is dus een voorwaarde.
Een unieke samenwerking tussen HDSR en de aannemers Mourik, Van Oord en Lekensemble (Heijmans, GMB en DEME), maakt het mogelijk om innovaties verder te ontwikkelen. Dit doen zij samen met diverse kennisinstituten en ingenieursbureaus. Van het maken van plannen tot en met de uitvoering daarvan vormen deze drie marktpartijen een gezamenlijk team met het waterschap. Sterke Lekdijk is hiermee dé broedplaats voor innovaties voor dijkversterkingen.
Kern van de samenwerking is kennisdeling en ontwikkelen en toepassen van innovaties. Met als doel een positieve impact op de omgeving met onder meer minder (geluids)hinder en minder verkeersbewegingen tijdens de uitvoering. De innovaties van Sterke Lekdijk kunnen steeds worden herhaald en zijn te gebruiken door anderen. Op die manier levert het project een positieve bijdrage aan de grote dijkversterkingsopgaven van Nederland. Door te durven innoveren komen we samen verder.
Meer informatie over het project: www.hdsr.nl/sterkelekdijk
Freesmachine - bron HITEC Road.
Een deel van de Mixed-in-Place wand die is uitgegraven.