Jaarsveld - Klaphek
Het dijkversterkingstraject loopt van de gemeentegrens van IJsselstein tot aan de begraafplaats van het dorp Jaarsveld. Dit beslaat een totale lengte van ongeveer 9,5 km. De Lekdijk in het gebied is erg groen en een gedeelte van de uiterwaarden maakt deel uit van een Natura 2000-gebied. Het project is in 2020 opgestart en zit nu in de planuitwerkingsfase. In 2026 starten we met de uitvoering.
Actueel
De tweede nieuwsbrief van het traject Jaarsveld-Klaphek ligt voor u klaar!
De splitsen de aankomende informatieavond op in drie momenten, verspreid over drie deelgebieden.
Er is een inloopmoment op donderdag 14 maart 16.00 – 21.00 uur
Tussen 2022 en 2025 is gewerkt aan een vergunningenontwerp. Op dit moment bevindt het project Jaarsveld-Klaphek bevindt zich in de planuitwerkingsfase, waarin we de vergunningenprocedures voorbereiden. In 2026 gaat de uitvoering van de dijkversterking van start.
Nota Voorkeursalternatief
Van 2020 tot en met 2022 heeft het waterschap samen met bewoners, gebruikers en belangenorganisaties gewerkt aan één integraal ontwerp: het voorkeursalternatief.
In de Nota Voorkeursalternatief leest u meer over deze oplossingen voor de dijkversterking.
U kunt het Voorkeursalternatief vinden op de documentenpagina van het deelproject Jaarsveld - Vreeswijk.
Planning
2020 - 2022: Verkenningsfase
Status: Afgelopen2023 - 2026: Planuitwerkingsfase
Status: Huidig2026 - 2028: Realisatiefase
Status: AankomendVeiligheidsopgave
Op het traject Jaarsveld - Klaphek moet de dijk vooral worden versterkt vanwege het risico op piping en moet de macrostabiliteit (binnenwaarts) worden aangepakt. Deze waterveiligheidsvraagstukken worden toegelicht in onderstaande video’s.
Waarom is dijkversterking nodig?
Waarom is versterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven nodig, en hoe pakt het waterschap dit aan?
Grondverwerving
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt de komende jaren aan het versterken van de Lekdijk. Tussen Amerongen en Schoonhoven wordt de dijk versterkt, zodat deze ook in de toekomst voldoende veilig is. Voor deze dijkversterking heeft het waterschap grond nodig. Op onze grondverwervingspagina leggen we uit waarom er grond nodig is en wat dat voor u betekent.
Conditionerende onderzoeken
Op het deeltraject Jaarsveld – Klaphek worden op verschillende momenten onderzoeken gedaan. Wij informeren u altijd vooraf wanneer wij voor het uitvoeren van een onderzoek op uw perceel moeten zijn. Meer informatie over de conditionerende onderzoeken kunt u vinden via onderstaande link. Meer informatie over de conditionerende onderzoeken kunt u vinden via onderstaande link.
Innovaties
Bij de versterking van de dijk wordt er gekeken of innovaties hieraan kunnen bijdragen. Voor het project Sterke Lekdijk kiezen we voor de Europese aanbestedingsvorm Innovatiepartnerschap. Dit geldt voor de gehele dijkversterking (planuitwerking + realisatie). Voor het deeltraject Jaarsveld-Klaphek worden verschillende innovaties nog nader onderzocht.
Groot onderhoud
Op delen van het traject hoeft de dijk niet te worden versterkt, maar wil het waterschap groot onderhoud uitvoeren. Daarbij kan het gaan om het herstellen of verflauwen van taluds en het herstellen van beschadigingen. Ook de aanleg van een beheerstrook en op- en afritten voor beheer en onderhoud kan hiervoor nodig zijn.
Schade
De komende jaren versterkt Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de Lekdijk van Amerongen tot Schoonhoven en voert op veel plekken ook groot onderhoud uit.
We nemen veel voorzorgsmaatregelen om schade aan eigendommen te voorkomen. Ontstaat er toch schade door werkzaamheden van het waterschap? Bijvoorbeeld aan (agrarische) gronden, gewassen, hekwerken of woningen? Dan kunnen bewoners aan de Lekdijk rekenen op een fatsoenlijke schadeafhandeling.