Nieuwegein
Het dijkversterkingstraject loopt van de gemeentegrens ter hoogte van de A2 tot aan de Beatrixsluis. Dit beslaat een totale lengte van ongeveer 3,5 km. De Lekdijk in dit gebied is grotendeels gelegen in een stedelijke omgeving met Vreeswijk en haar historische sluizen als grote blikvanger. Bij de dijkversterking kijken we hoe we de versterking kunnen combineren met verbeteringen in de leefomgeving. Het project is in 2020 opgestart en zit nu in de planuitwerkingsfase. In 2027 starten we met de uitvoering.
Tijdens de planuitwerkingsfase werken we het voorkeursalternatief verder in detail uit. Onderdeel van het project is ook de restauratie van de Oude Sluis. Voor de dijkversterking zijn maatregelen nodig aan de sluisdeuren, kolkwanden en de bodem. Daarnaast zijn de bruggen, de elektra en het metselwerk aan groot onderhoud toe. Deze renovatiewerkzaamheden nemen we mee in het project.
Actueel
Op woensdag 29 januari a.s. organiseert het waterschap een inloopavond voor direct aanwonenden en ondernemers aan de Oude Sluis.
Vanaf woensdag 24 juli start het onderhoud aan de steenbekleding.
Op zondag 14 april stonden medewerkers van het waterschap op de Dag van de Vaart.
Nota Voorkeursalternatief
In de afgelopen twee jaar heeft het waterschap samen met bewoners, gebruikers en belangenorganisaties gewerkt aan één integraal ontwerp: het voorkeursalternatief.
Bij het opstellen van het voorkeursalternatief is de dijk in Nieuwegein opgedeeld in zeven karakteristieke trajecten. Voor ieder van de trajecten is een oplossing op hoofdlijnen vastgesteld.
Voor Nieuwegein geldt dar er op veel plekken weinig ruimte is vanwege bebouwing rond de dijk. Er is daarom op vaak gekozen voor oplossingen met constructies.
In de planuitwerking werken we dit voor alle locaties in meer detail uit.
Conditionerende onderzoeken
Op het deeltraject Nieuwegein zullen veldonderzoeken gedaan moeten worden. Wanneer er onderzoeken op of in de directe nabijheid van uw perceel uitgevoerd moeten worden, wordt u hierover vooraf geïnformeerd. Meer informatie over de conditionerende onderzoeken kunt u vinden op Conditionerende onderzoeken
Planning
2020 - 2022: Verkenningsfase
Status: Afgelopen2023 - 2026 Planuitwerkingsfase
Status: Huidig2027 - 2030 Realisatiefase
Status: AankomendConditionerende onderzoeken
Op het deeltraject Nieuwegein wordt er op verschillende momenten in het jaar onderzoek gedaan. In onderstaand overzicht kunt u de planning zien voor de komende periode. De planning is echter onder voorbehoud en kan nog gewijzigd worden. Meer informatie over de conditionerende onderzoeken kunt u vinden op www.hdsr.nl/sterkelekdijk/onderzoeken.
April 2024
Status: Afgelopen- Flora en fauna onderzoek
- bomeninventarisatie
Mei 2024
Status: Huidig- Flora en fauna onderzoek
- Bomeninventarisatie
- Geotechnisch onderzoek
Juni 2024
Status: Aankomend- Flora en fauna onderzoek
- Bomeninventarisatie
Juli 2024
Status: Aankomend- Flora en fauna onderzoek
- Bomeninventarisatie
Veiligheidsopgave
Het traject Nieuwegein kent verschillende veiligheidsopgaven. Een klein deel van de dijk moet worden verhoogd. Piping en macrostabiliteit (binnenwaarts) moet op een groter deel worden aangepakt. In totaal wordt 3 km dijk versterkt. Onderstaande video’s geven uitleg over de veiligheidsopgaven voor dit traject.
Waarom is dijkversterking nodig?
Waarom is versterking van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven nodig, en hoe pakt het waterschap dit aan?
Beheeropgave
Ook op plekken waar we de dijk niet versterken worden werkzaamheden uitgevoerd. Dit om ervoor te zorgen dat de dijk ook in de toekomst voldoende veilig blijft en goed kan worden beheerd. Voorbeelden hiervan zijn herstel van de dijkhelling of verflauwing.
Grondverwerving
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden werkt de komende jaren aan het versterken van de Lekdijk. Tussen Amerongen en Schoonhoven wordt de dijk versterkt, zodat deze ook in de toekomst voldoende veilig is. Voor deze dijkversterking heeft het waterschap grond nodig. Op onze grondverwervingspagina leggen we uit waarom er grond nodig is en wat dat voor u betekent.
Innovaties
Bij de versterking van de dijk wordt er gekeken of innovaties hieraan kunnen bijdragen. Voor het project Sterke Lekdijk kiezen we voor de Europese aanbestedingsvorm Innovatiepartnerschap. Dit geldt voor de gehele dijkversterking (planuitwerking + realisatie) van alle deeltrajecten.
Samen werken aan een mooie dijk
De dijkversterking in Nieuwegein kunnen we niet alleen. Daar hebben we u bij nodig. In de planuitwerkingsfase werken we het Voorkeursalternatief uit in een gedetailleerder plan. Het wordt daardoor steeds duidelijker wat de versterking van de Lekdijk voor u als bewoner of belanghebbende gaat betekenen.
Komende tijd worden de plannen uitgewerkt tot op perceelsniveau; samen met eigenaren willen we aan de keukentafel een goed plan maken.
Ook werken we samen met onze gebiedspartners Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en de gemeente Nieuwegein aan kansen om het gebied aantrekkelijker te maken.
Schade
De komende jaren versterkt Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden de Lekdijk van Amerongen tot Schoonhoven en voert op veel plekken ook groot onderhoud uit.
We nemen veel voorzorgsmaatregelen om schade aan eigendommen te voorkomen. Ontstaat er toch schade door werkzaamheden van het waterschap? Bijvoorbeeld aan (agrarische) gronden, gewassen, hekwerken of woningen? Dan kunnen bewoners aan de Lekdijk rekenen op een fatsoenlijke schadeafhandeling.