Plaatsen zonneweide en verbeteren biodiversiteit terrein zuivering Utrecht
In 2020 is naast de bestaande rioolwaterzuivering (rwzi) aan de Brailledreef een nieuwe rioolwaterzuivering gebouwd. Ondertussen bleef de oude zuivering functioneren. In 2021 is de nieuwe rwzi in gebruik genomen en de oude gesloopt. Het vrijgekomen terrein wordt tijdelijk niet als zuivering gebruikt. Het waterschap gaat dit terrein inrichten met zonnepanelen, passend bij de ambities van de nieuwe zuivering.
Wat gaan we doen?
Op het terrein, waar de oude rwzi stond, gaat het waterschap een zonneweide plaatsen, de opgewekte energie op het terrein inzetten en tegelijkertijd de biodiversiteit verbeteren. Het terrein is niet toegankelijk voor derden.
Zonneweide
Voor het aanleggen van de zonnepanelen hebben we gekozen voor een opstelling richting het zuiden omdat dit de meeste energie oplevert. De panelen worden zo geplaatst dat er voldoende ruimte is om kruidachtige vegetatie en bloemrijke kruiden te kunnen inzaaien.
Omzetten van opgewekte energie
Om de opgewekte energie te kunnen gebruiken zijn omvormers en transformators nodig. Deze zijn verbonden met een inkoopstation op het terrein van de nieuwe zuivering. Dit inkoopstation zorgt voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. Ook zorgt het ervoor dat de elektriciteit door ons gebruikt kan worden. Dit betekent dat er geen aansluiting op het openbare net komt.
Waarom gaan we dit doen?
Vanaf 2020 heeft het waterschap als missie ‘Doe, Denk, Duurzaam – Naar een emissieloos en circulair waterschap’. De thema’s ‘ecologie en biodiversiteit’ en energie, komen tot uitvoer in dit project.
Verbeteren biodiversiteit
We nemen verschillende maatregelen om de biodiversiteit op dit terrein te verbeteren:
- We gaan extra beplanting toevoegen in de vorm van kruidachtige- en bloemrijke vegetatie
- Enkele plekken richten we speciaal in als insectentuin met bloemrijke heesters en kruidachtige gewassen, en met insectenhotel
- Een hoek van het terrein richten we in met een poel geschikt voor salamanders en kikkers, takkenrillen (schuilplaats voor zoogdieren o.a. egels) en een broeihoop voor ringslangen
- In een rand om de zonneweide planten we verschillende soorten laagblijvende struiken aan
Informatieavond 10 januari 2024
Op 10 januari hielden we een informatiebijeenkomst om geïnteresseerden op de hoogte te stellen van onze plannen en de ingediende aanvraag voor de omgevingsvergunning. Tijdens deze avond gaven wij een toelichting op deze plannen. Ook was het mogelijk om het rapport van het landschapsbureau en informatie over de zonnepenalen in te zien en vragen te stellen.
De presentatie van de avond kun je bekijken. Deze staat onder kopje ‘Documenten’, elders op deze pagina.
Structuurschets inrichting zonneweide
Op de afbeelding staat een plattegrond (schets) van de inrichting van de zonneweide waarbij linksboven de rwzi te zien is. De afbeelding is afkomstig uit rapport ‘Landschappelijk inpassing zonneweide ‘RWZI’ te Utrecht’ met referentiebeelden van haverdroeze.nl.
Werkzaamheden
De installatie van de zonnepanelen is gepland vanaf 14 oktober en loopt tot eind december 2024. De aannemer werkt dagelijks van 07:30 uur tot 18:00 uur. Het plaatsen van de funderingspalen kan de eerste 4 weken voor geluidsoverlast zorgen en er is in deze periode een toename van het bouwverkeer.
In januari 2025 starten de werkzaamheden voor de aanleg van de groenvoorziening. We verwachten dat we in maart 2025 klaar zijn. Deze werkzaamheden geven geen geluidsoverlast.
Wij doen ons uiterste best om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Mocht er toch hinder ontstaan, dan horen we dat graag. Hieronder zijn de contactgegevens van omgevingsadviseur Robert Casteleijn te vinden.
Planning
2023: Q2, Q3 en Q4
Status: AfgelopenOpstellen Voorlopig Ontwerp en Definitief Ontwerp
2024: Q1
Status: AfgelopenOp woensdag 10 januari een informatieavond
Omgevingsvergunning is verleend
2024: Q2
Status: AfgelopenSelecteren aannemer
2024: Q4
Status: AankomendStart werkzaamheden
2025: Q1
Status: AankomendAfronding werkzaamheden verwacht in maart 2025
2025: Q2
Status: AankomendVerwachte oplevering van het project