Veelgestelde vragen Aanvragen
Bij wijze van uitzondering kunt u uw aanvraag, melding of informatie op papier indienen. Hoe dat werkt kunt u navragen bij team Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving via telefoonnummer (030) 209 73 58 of per e-mail:[email protected].
Omdat alle overheden in het online Omgevingsloket samenwerken zou een standaard printbaar formulier te lang zijn. Een papieren formulier moet bovendien verspreid worden naar de samenwerkende overheden en dat bemoeilijkt de behandeling.
De Omgevingswet is er om een veilige, schone, mooie en gezonde leefomgeving te realiseren en te behouden. Daarom mag u niet zomaar iets veranderen aan uw omgeving. In sommige gevallen moet u eerst toestemming vragen aan bijvoorbeeld uw gemeente of waterschap, of moet u informatie geven over wat u gaat doen en wanneer. De gemeente of het waterschap vertelt u dan of u de werkzaamheden mag uitvoeren.
Voordat u een aanvraag of een melding indient, kunt u een omgevingsoverleg aanvragen. Tijdens een omgevingsoverleg kunt u uw plannen bespreken en wordt duidelijk of, en hoe uw plannen haalbaar zijn.
Een omgevingsoverleg vraagt u aan via….
Als u bij het indienen van een aanvraag niet de juiste activiteit kunt vinden, kunt u eerst de Vergunningcheck doorlopen. De Vergunningcheck gaat uit van werkzaamheden, wat vertalingen van activiteiten zijn in meer begrijpelijke woorden. Daarmee is het makkelijker om de juiste activiteit te vinden.
Niet alle activiteiten en werkzaamheden staan in het Omgevingsloket. Bijvoorbeeld omdat een project zo complex is dat de aanvraag via het omgevingsloket niet handig is. Ook zijn er activiteiten die niet helemaal onder de Omgevingswet vallen. Dat deel van uw aanvraag kunt u dan ook niet via het Omgevingsloket indienen.
Een bestand mag niet groter zijn dan 250 MB en de naam van het bestand mag alleen de volgende tekens bevatten:
- het standaard Nederlands alfabet,
- cijfers (0-9),
- een verbindingsstreepje of een laag streepje.
Andere tekens zijn niet toegestaan. Welk type bestand wordt geaccepteerd, kan per bevoegd gezag verschillen. Neem daarom bij twijfel contact op met de betreffende overheidsorganisatie. Bij uw aanvraag wordt vermeld welke organisatie dat is.
Via het Omgevingsloket kunt u een vergunning aanvragen of een melding doen voor uw project. Als u dat zelf doet bent u initiatiefnemer. U kunt ook iemand anders vragen om namens u een vergunning aan te vragen. Diegene wordt dan de gemachtigde genoemd.