Bestuur & maatschappij
Er komt veel kijken bij het besturen van een waterschap. De waterschapsverkiezingen in maart 2023 brachten ons veel nieuwe leden én drie nieuwe fracties in het algemeen bestuur. Op 20 juni werd een nieuw, politiek breed college geïnstalleerd. De coalitie zet de lijn voort die eerder is ingezet en wil daarnaast fors inzetten op duurzaamheid. Het coalitieakkoord dat de fracties ondertekenden, heeft als titel 'Waterverbinding: in vertrouwen kan veel' (pdf, 3.3 MB). Het college wil graag meer verbinding en samenwerking met inwoners, (agrarische) ondernemers, natuurbeheerders en andere overheden.
2023 ambities
Waterbewustzijn
We stimuleren bewoners en samenwerkingspartners in ons gebied om zich voor te bereiden op het weer van de toekomst. Door zelf te kijken wat mogelijk is om wateroverlast te helpen beperken of juist water te besparen in tijden van droogte. We verstrekken subsidies, geven lessen op scholen en zetten ons cultureel erfgoed in om mensen meer te vertellen over de rol van het waterschap: waterbewustzijn.
Het waterschap werkt al jaren samen met gemeenten aan de verbetering van water in de stad. Zo zetten we ons samen in voor het verbeteren van de waterkwaliteit en biodiversiteit, het verminderen van de gevolgen van extreme regen, langdurige droogte en hitte en waterbewustzijn bij bewoners. Elk jaar heeft ons waterschap een financiële bijdrage voor gemeenten om de uitvoering van projecten te stimuleren: de impulsregeling.
In 2023 stelden we in totaal 1.475.000 euro beschikbaar. 12 gemeenten voerden in totaal 28 projecten uit, zoals meer groen en minder tegels, afkoppelen van regenwater van het riool of verbeteren van waterkwaliteit in vijvers en grachten.
Met de subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven kunnen inwoners subsidie aanvragen voor groene en waterinitiatieven in hun wijk, buurt of school. In 2023 gaven we in totaal 177.496 euro subsidie aan 49 buurtinitiatieven in ons gebied.
In 2023 bereikten we meer dan het dubbele aantal leerlingen in het basisonderwijs ten opzichte van het jaar daarvoor. We gaven lessen over slim omgaan met water en over het klimaat. Door middel van snuffelstages, beroepenmarkten en evenementen bereikten we ook veel middelbare scholieren.
Voor ons jeugdbestuur in 2023 was Sophie Lugthart jeugddijkgraaf en Sietske van der Lecq jeugdhoogheemraad. In december gingen zij, samen met de jeugdbestuurders van de andere waterschappen, naar de Utrechtse Heuvelrug, om zich te verdiepen in de uitdagingen van het waterbeheer op deze bijzondere plek.
In ons gebied zijn veel cultuurhistorische schatten te vinden die het waterverhaal vertellen van nu en de toekomst. Een voorbeeld zijn de Hollandse waterlinies, een aantal jaar geleden nog uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. In 2023 werkten we mee aan een documentaireserie over de Hollandse waterlinies, uitgezonden door RTV Utrecht. De afleveringen kunnen worden teruggekeken (21 augustus en 2 oktober).