Duurzaam
Ons waterschap wil op een verantwoorde manier omgaan met mens, omgeving en dier. Niet voor niets heeft het nieuwe college in 2023 aangegeven fors verder te willen verduurzamen. Afgelopen jaar is hard gewerkt om bij te dragen aan de duurzaamheiddoelstellingen. Met specifieke projecten, zoals bijvoorbeeld de opening en in bedrijfstelling van zonnepark Meijewetering, maar ook door binnen al onze dagelijkse projecten te zoeken naar een duurzame werkwijze (duurzaam opdrachtgeverschap).
- Het zonnepanelenpark Meijewetering (naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leidsche Rijn) is opgeleverd. Hierdoor wordt jaarlijks 161 MWh aan groene elektriciteit geproduceerd. Dit leidt tot een reductie van 73 ton CO₂.
- In het nieuw afgesloten contract voor het transport van nat slib is afgesproken dat de fossiele brandstof (diesel) standaard wordt vervangen door een duurzame brandstof (HVO100). Dit leidt tot een emissiereductie van 90%.
- We zijn gecertificeerd voor de CO₂-prestatieladder (trede 3) en hebben een CO₂-reductieplan voor de komende vier jaar vastgesteld.
- We zijn gestart met het vervangen van de laatste benzineauto’s van ons wagenpark door elektrische of hernieuwbare diesel varianten.
Ook op het gebied van circulariteit zijn we aan het werk, al zijn we hier minder ver dan bij emissies en energie. We doen onderzoek en zoeken partners. In 2023 hebben we de damwandplanken van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel opnieuw ingezet (hergebruik) als beschoeiing langs watergangen, fundatie onder kunstwerken en gevelbekleding op een bedrijfsgebouw.
Naast activiteiten die bijdragen aan onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen, gaan we door met maatschappelijke projecten zoals het stimuleren en aanjagen van aquathermieprojecten. De eerste hiervan is in 2023 door Eneco gebouwd op de rioolwaterzuivering in Utrecht.
Afgelopen jaar is de inzet op het behouden en versterken van de biodiversiteit gecontinueerd. Dat doen we niet alleen door te werken aan waterkwaliteit en ecologie in ons water, maar in 2023 bijvoorbeeld ook door:
- Oplevering van de otterpassage(s) bij Kockengen, waardoor de otter niet meer over een drukke weg hoeft te lopen maar veilig aan de andere kant van een terrein kan komen.
- Het areaal regionale keringen dat ecologisch wordt beheerd is, is gestegen naar 23% (t.o.v. 7% in 2020). Het gaat in totaal om ca. 40 ha ecologisch beheerde regionale keringen.
- Nabij Oudewater aan de Hollandsche IJssel is de eerste grote fauna-uittredeplaats gerealiseerd, waardoor grote zoogdieren zoals reeën het water in- en uit kunnen. Door de hoge kades was dit zonder fauna uittredeplaats niet mogelijk.
- Op de zuiveringsterreinen is het ecologisch beheer gecontinueerd. Dat heeft o.a. geleid tot een visuele toename van een aantal dier- en plantensoorten zoals de ijsvogel, een scholeksternest met jongen, watersnippen, wondklaver, groene specht, sleutelbloemen, pinksterbloemen en brede orchis.