Voldoende water
Een waterschap zorgt voor voldoende water in rivieren, kanalen, sloten en plassen. En dat teveel water snel kan worden afgevoerd. Ons water moet van goede kwaliteit zijn, zodat dieren en planten hier goed in kunnen leven. Het programma gezond water streeft naar leefbaar water voor mens, plant en dier, nu en in de toekomst. Dat kunnen we niet alleen, maar doen we altijd samen met inwoners, boeren en andere overheidsorganisaties.
De snelle veranderingen in onze maatschappij en het weer maken het steeds lastiger om voor langere tijd peilbesluiten voor gebieden af te spreken. Vroeger legden we een peilbesluit voor tien jaar vast, maar vanaf 2022 is dat principe losgelaten en moeten peilbesluiten actueel zijn. Dat betekent dat het waterschap peilbesluiten sneller kan herzien of juist kan wachten als er geen aanleiding is om iets te veranderen.
In 2023 zijn de peilbesluiten opnieuw tegen het licht gehouden en een paar wijzigingen doorgevoerd, onder andere voor de waterberging Willeskop en de polder Oudendam. In het natuurgebied Willeskop mag het waterpeil tijdelijk worden verhoogd bij hoogwater op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. In de polder Oudendam kan in tijden van droogte meer water worden aangevoerd.
Lees ook het verhaal van collega Susan Graas over uitdagingen in Peilbesluiten.
Door steeds vaker voorkomende langdurige droogtes kan het waterpeil zo ver zakken, dat zout zeewater ons land binnendringt. Dat is niet goed voor landbouw en natuur. In ons gebied komt het zeewater komt niet zo ver dat wij problemen krijgen, maar westelijke waterschappen wel. Daarom helpen we hen door zoet water vanuit ons gebied naar het westen te pompen. Zo dringen we het zeewater terug op momenten wanneer dat nodig is. We noemen dit de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA).
We zien dat de KWA steeds vaker nodig is. Daarom zorgen we dat de route die we hiervoor gebruiken optimaal kan worden gebruikt. Deze capaciteitsuitbreiding noemen we de KWA+. In 2023 pasten we de Doorslagsluis in Nieuwegein aan, zodat daar veel meer water tegelijk doorheen kan op het moment dat de nood aan de KWA-man is.