Waterkwaliteit
Een waterschap zorgt voor voldoende water in rivieren, kanalen, sloten en plassen. En dat teveel water snel kan worden afgevoerd. Ons water moet van goede kwaliteit zijn, zodat dieren en planten hier goed in kunnen leven. Het programma gezond water streeft naar leefbaar water voor mens, plant en dier, nu en in de toekomst. Dat kunnen we niet alleen, maar doen we altijd samen met inwoners, boeren en andere overheidsorganisaties.
We hebben zoveel water in ons gebied, dat we niet voor al dat water metingen kunnen verrichten. Om ook buiten onze vaste meetpunten een (beter) beeld te krijgen bij de waterkwaliteit, is hulp welkom. Al een aantal jaar krijgen we die hulp van burgers. Projectleider Jannet Kamminga vertelt meer over dit meetproject met inwoners en de resultaten van 2023.
In de Veldhuizerplas in Utrecht experimenteerden we met een innovateve techniek (WaterQi®) in een gebied waar erg weinig doorstroming is en snel blauwalg optreedt. Blauwalg is een ophoping van bacteriën die, als je er doorheen zwemt, gezondheidsklachten kan opleveren. Ook voor dieren kan het gevaarlijk zijn.
Tijdens een pilot brachten we in de plas een installatie aan die onder water luchtbelletjes blaast. De belletjes zorgen voor meer zuurstof in het water, waardoor blauwalg minder kans heeft zich te ontwikkelen. Het experiment liet zien dat de waterkwaliteit in dit noordelijke deel van de plas duidelijk is verbeterd, maar beperkte zich wel tot dit specifieke deel. We gaan onderzoeken of we de techniek (al dan niet aangepast) breder kunnen inzetten.
Lees ook het verhaal van collega Sita over deze gedurfde innovatie.
Om de waterkwaliteit verder te verbeteren, zijn we met diverse gemeenten in gesprek om te kijken hoe we dat samen kunnen aanpakken. In 2023 stelden we een plan op met de gemeente Utrecht, met daarin 120 maatregelen die we samen willen uitvoeren. Voorbeelden zijn de aanleg van natuurvriendelijke oevers en het verminderen van zwerfafval.