Sterke Lekdijk
Onze belangrijkste dijk moet uiterlijk in 2050 voldoen aan de veiligheidsnormen van de Waterwet. In 2023 hebben we berekend dat 14,4 van de 55 kilometer dijk aan de normen voldoet.
Om het werk behapbaar te houden is het project opgeknipt in zeven deeltrajecten. Elk traject heeft eigen kenmerken en bodemgesteldheid. Per traject bepalen we samen met omwonenden en grondeigenaren de meest passende oplossingen voor een veilige dijk in hun leefomgeving. Het project Sterke Lekdijk is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.
In 2023 sloten we de verkenningsfase voor alle zeven deeltrajecten af. Dat betekent dat we nu voor de hele Lekdijk een beeld hebben hoe die er straks uit komt te zien. Een mijlpaal voor het project Sterke Lekdijk.
Het project Sterke Lekdijk kent ook uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van de stikstofcrisis, de krapte op de arbeidsmarkt en de prijsstijgingen.
Een andere uitdaging is de grond die het waterschap langs de dijk wil kopen voor de dijkversterking en het beheer en onderhoud. Bewoners en ondernemers langs de dijk willen hun grond niet altijd verkopen voor dit doel. In 2023 zijn hierover regelmatig gesprekken gevoerd, met wisselend resultaat.
Daarbij had het project te maken met bewoners en boeren zie zich zorgen maakten over mogelijke schade die zou ontstaan door het werk aan de dijk. Om deze zorgen weg te nemen, riepen we in 2023 een schaderegelingin het leven, waarbij ons waterschap het aanspreekpunt is.
Waar voor de overige deelprojecten de uitvoering van het werk nog moet beginnen, is het bij Salmsteke in volle gang. In 2023 leverden we hier een compleet nieuwe uiterwaard op. In de uiterwaard is nu een zogenaamde getijdegeul met ruimte voor de natuur, een zwemplas, wandelpaden en een tijdelijke horecagelegenheid.
Door te werken met elektrische machines en een kraan op waterstof bespaarden we veel CO2-uitstoot (ongeveer 40%). Dat past in onze ambitie om meer emissieloos te gaan werken. Ook werken we zo duurzaam mogelijk. De grond die we hebben moeten afgraven, is grotendeels afgevoerd met schepen en op andere plekken hergebruikt bij onder meer woningbouw.
Fotograaf: Dennis Wisse (fotobureau Roel Dijkstra)
In 2023 heeft het bestuur groen licht gegeven om in de dijk bij Salmsteke een Prolock filterscherm te plaatsen. Dit is een innovatieve oplossing die piping tegengaat. Bij piping ontstaat een kanaal (pipe) onder de dijk, waarbij zand en grond wegspoelt waardoor de dijk instabiel kan worden.
Bekijk de video voor meer informatie over het project.