Subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven
Help mee aan een duurzaam en waterbewuste omgeving
Heeft u plannen voor een buurtinitiatief om uw wijk, straat of tuinen groener of watervriendelijk in te richten? Of zijn er ideeën om buurtgenoten waterbewuster te maken?
De subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven kan u financieel helpen om deze te realiseren.
Budget en voorwaarden
Dit jaar is er in totaal € 200.000,- beschikbaar voor initiatieven die bijdragen aan een watervriendelijke inrichting van de leefomgeving en meer waterbewustzijn.
Budget
- Per aanvraag is er maximaal € 5.000,- inclusief BTW subsidie beschikbaar, waarbij het waterschap ten hoogste de helft van de kosten betaalt.
- Voor de aanschaf van regentonnen en groene daken is de vergoeding maximaal 30%.
Voorwaarden
- De activiteiten vinden plaats in het gebied van ons waterschap;
- Voor een activiteit geldt dat deze door minimaal 8 deelnemers moet worden uitgevoerd. Er is geen maximum;
- Het waterschap subsidieert geen initiatieven achteraf;
- De activiteit draagt aantoonbaar bij aan het vergroten van duurzaam waterbeheer en/of waterbewustzijn.
Social media
Wij stellen het op prijs als u bij het delen van uw initiatief op social media, het waterschap tagt:
Instagram en X (Twitter): @hdsr_waterschap | LinkedIn: @Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden | Facebook: verwijs naar deze pagina.
Aanvraag subsidie Blauwe Bewonersinitiatief
Nodig bij uw aanvraag
Voeg uw plan van aanpak en de kostenberaming als bijlage toe in het aanvraagformulier.
U ontvangt binnen 8 weken een reactie van het waterschap met meer informatie over uw aanvraag. Als er vragen zijn vanuit het waterschap nemen we eerder contact met u op.
Veel gestelde vragen
Nee, de subsidieregeling is bedoeld voor collectieve initiatieven vanuit een groep bewoners of maatschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld verenigingen en stichtingen maar ook scholen. Voor bedrijven zijn er echter wél mogelijkheden bij een subsidieregeling van de provincie Utrecht: Klimaatadaptatie | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
Nee, dat hoeft niet. Wij ontvangen graag een aantal foto’s of een filmpje waarop het resultaat van het initiatief te zien is. Die foto’s gebruiken we ook voor onze eigen publiciteit over de subsidieregeling, dus houd rekening met de privacy-regels. Ook kijken we in overleg met de initiatiefnemer of het mogelijk/zinvol is om (extra) publiciteit te geven aan een initiatief bij de opening of oplevering ervan. Dit om het voorbeeld-effect van het initiatief zo groot mogelijk te maken (bijv: een persbericht, het bijwonen van de opening/oplevering door een bestuurder van het waterschap).
- Let erop dat de gemeente waarin het initiatief plaatsvindt niet ook een subsidieregeling heeft voor groene daken of regentonnen. Want dan komt het niet in aanmerking voor onze subsidie.
- Wij vragen om een bewustwordingsactie te koppelen aan het initiatief, zoals een bericht op social media of in de krant, een spreekbeurt op school, informatiebordjes met een link naar een website, of iets dergelijks. Creatieve ideeën zijn welkom!
- Regentonnen en groene daken moeten centraal worden ingekocht, dus niet op eigen houtje door elke deelnemer aan het initiatief.
Help mee!
Werk mee aan een waterbewuste en duurzame omgeving!
Meer subsidiemogelijkheden
Naast het waterschap zijn er fondsen, organisaties en andere overheden (zoals een gemeente) die activiteiten subsidiëren.
Hieronder vindt u een paar organisaties die groene en/of blauwe plannen subsidiëren.
Impressie van projecten
Van watervriendelijke schoolpleinen, clean up acties tot groene daken en van het organiseren van een tentoonstelling tot kortingsacties voor regentonnen. Hier vindt u een paar van deze projecten.
Klik op een ballon en bekijk de acties van inwoners
Contact
Voor meer informatie of advies kunt u een e-mail sturen naar [email protected]