Overlast verhelpen: kelder
Een kelder hoort waterdicht te zijn
De woningbezitter is hier zelf verantwoordelijk voor. Water in de kelder kan schade aanrichten aan spullen die daar opgeslagen staan. Deze kunt u op hoger gelegen schappen of kasten zetten, maar vormt dan nog wel altijd een bron van hinder.
Let op bij het boren van gaten in de keldermuren. Wanneer de grondwaterstand stijgt, kan het water via het gat de kelder in stromen. Vocht in de kelder kan ook het gevolg zijn van condens, doordat vochtige warme lucht (bijvoorbeeld op warme zomerdagen) in aanraking komt met de koele keldermuren.
Water in kelder komt vaak voor bij oudere huizen, doordat de muren, vloer of aanhechting muur/vloer (de kim) scheurtjes bevatten. Omdat de kelder niet waterdicht is, kan er door een hoge grondwaterstand of een hevige regenbui water naar binnen sijpelen (let op: het kan ook zijn dat er een lek in uw regenpijp of dakgoot zit waardoor het regenwater via de muur naar binnen komt).
Er bestaan meerdere technieken om uw kelder waterdicht te maken. Neem contact op met een bedrijf bij u in de buurt (een aannemer of specialist) en bespreek met hen de mogelijkheden.
Waarom pompen niet altijd zin heeft
Indien u in een omgeving woont met een hoge grondwaterstand en uw kelder/kruipruimte is niet waterdicht, heeft pompen geen zin. De ruimte zal blijven vollopen, hoe veel u ook pompt.
Water kan via de muren omhoog kruipen naar uw woonvertrekken waardoor er vochtproblemen (en mogelijk gezondheidsproblemen) ontstaan. Zorg in deze gevallen in ieder geval voor goede ventilatie in huis.
Meld grondwateroverlast bij de gemeente
Indien u het probleem niet zelf kunt oplossen, neem dan contact op met uw gemeente. Zij kunnen samen met u kijken naar de grondwaterstand en mogelijke oplossingen.