Overlast verhelpen: kruipruimte
Water in de kruipruimte is niet altijd een probleem
Sommige mensen proberen hun kruipruimte permanent droog te houden met een dompelpomp. Overweeg deze optie alleen als alle andere oplossingen niet blijken te werken. Het kost een hoop energie en u trekt ook het nodige water uit de omgeving aan. Dit is dus geen optimale oplossing.
Water in de kruipruimte is niet altijd een probleem. Indien het water niet via de muren omhoog kruipt of schade aanricht aan buizen en bedrading, is er niks aan de hand. In de bouwvoorschriften voor nieuwbouw woningen staat dat het woongedeelte van de woning waterdicht moet zijn (dus geen last mag hebben van optrekkend vocht in de muren).
Wat als het water te hoog staat
- U kunt bij uw gemeente navragen of het grondwater te hoog staat en of dit verlaagd kan worden.
- Heeft u onder de woning een drainagesysteem? Drainagebuizen moeten regelmatig worden doorgespoten, anders raken ze verstopt.
- Kunt u uw vloer extra isoleren tegen optrekkend vocht?
- Zorg voor voldoende ventilatie. De kruipruimte moet minimaal twee ventilatieroosters met een verbinding naar buiten hebben. Deze roosters moeten tegenover elkaar liggen. Zo kan vocht door natuurlijke ventilatie goed worden afgevoerd.
- In sommige gevallen is bij de bouw van de woning een te diepe kruipruimte aangelegd. Een kruipruimte van circa 60 centimeter diep is voldoende. U kunt een te diepe kruipruimte gedeeltelijk op laten vullen met bijvoorbeeld schelpen.