Waterschap en agrariërs werken samen aan subsidieaanvraag GLB
Op 1 mei 2024 opende de subsidieregeling Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Melkveehouders in het veenweidegebied konden tot eind juni – in een samenwerkingsverband – subsidie aanvragen voor het verhogen van de grondwaterstand of voor het extensiveren van het bedrijf. Deze maatregelen verbeteren de bodemkwaliteit en verminderen de CO2- en stikstofuitstoot. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) werkte met vijf samenwerkingsverbanden uit haar gebied samen en stelde data, kennis en kunde beschikbaar. Hierdoor konden de samenwerkingsverbanden goed geïnformeerd en met een grotere slagingskans, subsidieaanvragen doen met (de grenzen van) het watersysteem in gedachten. De samenwerkingsverbanden zijn: ‘Oud-Kamerik’, ‘Kamerik-Teylingen’, ‘Spengen’, ‘Bodegraven – Zegveld’, ‘Westeinde van Waarder - Lange Weide’
Samenwerken aan subsidieaanvraag
Het waterschap heeft belang bij de maatregelen, omdat deze in delen van haar gebied kunnen bijdragen aan doelen van het waterschap. Zoals het voorkomen van bodemdaling en stikstofuitstoot en het robuust en klimaatbestendig maken van gebieden. Maar niet elke locatie binnen het waterschap is geschikt om het grondwaterpeil te verhogen of een systeem voor waterinfiltratie (WIS) te installeren. Collega’s van het waterschap spraken hierover met agrariërs in de maanden mei en juni. Zij brachten in beeld wat het (positieve of negatieve) effect is van de maatregelen op wateroverlast, watervraag, de waterkwaliteit, de robuustheid van het watersysteem en de mate van (on)gelijkheid van bodemdaling.
Daarnaast zijn kaders besproken waar een aanvraag aan moet voldoen. Deze kaders tonen de effecten van de aanleg van WIS en/ of peilverhoging in en rond een bepaald gebied op het watersysteem. Ook staan er in deze kaders afspraken in over acceptatie, compensatie en/of maatregelen of schade te beperken. Zo moeten de aanvragen bijvoorbeeld niet zorgen voor ongelijkmatige bodemdaling en niet leiden tot wateroverlast in aangrenzende gebieden.
Vervolg subsidieaanvraag
De subsidies worden ingediend bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Een compleet ingediende subsidie aanvraag wordt binnen 22 weken na de sluitingsdatum beoordeeld. Daarna volgt de beslissing. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, hoort het project bij het netwerk Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Dit netwerk bestaat om te leren van elkaars projecten.
Op de website van Rijksdienst voor ondernemend Nederland staat meer informatie over de GLB-regeling: Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2024 (rvo.nl)