Nieuws
Onlangs organiseerde de LTO weer de jaarlijkse excursie in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Dit jaar stond het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden centraal, met als thema: landbouw in het veenweidegebied.
Agrariërs mogen weer dierlijke mest uitrijden. Bij het uitrijden mogen mest en resten mest uit de sleepslang niet in de sloot terecht komen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat hier de komende maanden op controlerem.
De Subsidieregeling Regionaal partnerschap voor water en bodem is in 2018 voor de eerste keer opengesteld. De eerste subsidieronde is succesvol verlopen. In 2018 is het gehele beschikbare budget toegekend.
Op de kaarten kunt u per regio zien welke percelen er mogelijk in aanmerking komen voor subsidie.
Het ontwerp van de subsidieregeling ‘Regionaal partnerschap voor water en bodem’ ligt van 10 december 2018 tot en met 21 januari 2019 ter inzage.
Heeft u gewasbeschermingsmiddelen in de kast staan die niet meer nodig zijn, waarvan de toelating is vervallen of waarvan u niet zeker weet of u ze nog mag gebruiken? Neem dan kosteloos deel aan de bezemactie.
Met het overhalen van een hendel zetten agrariër Harold Vlooswijk uit Papekop en hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar van het waterschap de pomp in werking die water gaat bergen op een perceel grasland in Papekop. De Agrarische Natuurvereniging (ANV) Lange Ruige Weide en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben hiervoor samen een ‘blauwe dienst’ ontwikkeld. Deze dienst houdt in dat de agrariër bij hevige regenval tijdelijk water op zijn land bergt. Dit gebeurt om wateroverlast te voorkomen.
Met een ritje op de draineermachine legden drie bestuurders de 1e bio-onderwaterdrain van aardappelzetmeel aan in het veenweidegebied in de Toekomstbestendige polder Lange Weide in Driebruggen. Gedeputeerde Rik Jansen van de provincie Zuid-Holland, hoogheemraad Bert de Groot van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en burgemeester Christiaan van der Kamp van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk markeerden hiermee de start van het gebiedsinitiatief van de Vereniging voor agrarisch natuur-en landschapsbeheer Lange Ruige Weide.
In de polder Spengen is het waterschap gestart met een bedrijvenproef bij zeven agrariërs. Klaas Hoogendoorn uit Spengen is één van de boeren die onderwaterdrainage heeft aangelegd. Wat zijn zijn ervaringen tot nu toe?
In polder Lange Weide nabij Driebruggen wordt begin 2018 in totaal 450 kilometer onderwaterdrainage (OWD) aangelegd. Het gaat om 310 hectare in één peilgebied tussen de Enkele en de Dubbele Wiericke, met 28 landeigenaren, waarvan 13 agrariërs.