Nieuws
De veenbodem in de Lopikerwaard en in het Oude Rijngebied rondom Woerden is net een spons die langzaam uitdroogt. Op sommige plekken daalt de bodem 1 centimeter per jaar. Daarom heeft het algemeen bestuur de “Positionpaper Vertragen Bodemdaling Veenweide” als startnotitie vastgesteld.
Hoogheemraad Bert de Groot heeft met een aantal organisaties, over het praatstuk bodemdaling gesproken. Hoe is het gevallen in het gebied? Welke vragen zijn er? We vragen het De Groot.
Het Activiteitenbesluit Milieubeheer is bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren. Onlangs is een aantal wijzigingen in werking getreden.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil de bodemdaling in het veenweidegebied in de Lopikerwaard en in het Oude Rijngebied vertragen.
Onlangs was er voor veehouders een themabijeenkomst Bodem in beeld bij de Gebroeders Van de Wind in Woudenberg.
In het Veenweidegebied werken agrarische natuurverenigingen (ANV’s) samen met ons waterschap aan een levendige boerensloot. Er loopt een proef met zeventien deelnemers die een andere werkmethode toepassen waardoor de waterkwaliteit beter kan worden. Onlangs was er een bijeenkomst om ervaringen en kennis uit te wisselen.
Het waterschap houdt een informatieavond op woensdag 1 juni 2016 over de toekomst van het maaien van watergangen in het Kromme Rijngebied. Veehouders en fruittelers zijn van harte welkom in het Dorpshuis in Langbroek. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.
In het veenweidegebied ten westen van Utrecht werken agrarische natuurverenigingen samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan een levendige boerensloot. Als agrariërs de sloot op een andere manier beheren, ontstaan er kansen voor de waterkwaliteit.
In het onderzoek Potentie kringlooplandbouw en onderwaterdrainage in veenweide is verkend hoeveel kringlooplandbouw en onderwaterdrainage in veenweidepolders kunnen bijdragen aan de verbetering van de waterkwaliteit. Wat was de conclusie?
In het convenant ‘Schoon water Utrechtse fruiteelt’ hebben hoogheemraadschap de Stichtse RIjnlanden, de Provincie Utrecht en de Nederlandse Fruittelersorganisatie afspraken vastgelegd om de belasting van grond- en oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen uit de fruitteelt te verminderen.