Nieuws
Op maandagavond 14 december 2015 vond voor de zevende maal de jaarlijkse avond van de Utrechtse melkveehouderij plaat met als thema ‘Duurzame bodem onder de melkveehouderij’.
De collectieven, de provincie Utrecht en de waterschappen hadden op donderdag 10 december 2015 een informele bijeenkomst in Fort Vechten te Bunnik. Samen markeerden ze de start van het vernieuwde agrarisch natuur- en waterbeheer dat vanaf 1 januari 2016 officieel van start gaat.
Deze zomer dienen de vier nieuwe agrarische collectieven hun gebiedsaanvraag voor Groen Blauwe Diensten in bij de provincie.
Hoogheemraad Guus Beugelink van De Stichse Rijnlanden heeft een prijs uitgereikt aan fruitteler Gert van Os uit Benschop, omdat hij de meeste vooruitgang heeft geboekt bij het verbeteren van de waterkwaliteit.
Kringlooplandbouw is in opkomst in Nederland. Door onderzoek en praktijkervaringen wordt duidelijk hoe groot de bijdrage van Kringlooplandbouw is aan beleidsdoelen.
Op 16 maart is te Ameide de 8e van de 10 bijeenkomsten van het praktijknetwerk ‘Fruittelers werken aan schoon water’ voor de fruittelers uit Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland gehouden. Deze avond ging over waarschuwingsmodellen en de ziekte zwartvruchtrot.
De kans is groot dat fruittelers de komende tijd hun fruitbomen beregenen met oppervlaktewater om de bloesem te beschermen tegen nachtvorst.
De website www.activiteitenbesluitagrarisch.nl is vernieuwd. De website biedt in ‘boerentaal’ informatie over de regels en voorschriften in het Activiteitenbesluit. Er zijn diverse milieutechnieken, maatregelen, aandachtspunten en tips toegevoegd die direct in de praktijk toe te passen zijn.
De laatste kringloopbijeenkomst van het DAW-project Bodegraven-Woerden vond op 17 december jl. plaats aan de keukentafel van agrariër Dirk Verlaan in Waarder. Deelnemers bespraken de ervaringen met betrekking tot de praktische maatregelen die het afgelopen jaar zijn genomen op hun boerenbedrijf op het gebied van bodem, voer, koe en mest.
Bij het schoonmaken van de spuit kunnen gewasbeschermingsmiddelen in de het riool en de sloot terecht komen. Om agrariërs hiervan bewust te maken, publiceren een aantal waterschappen vandaag de informatieve film Emissie…ook niet op het erf!. Middelen die vanaf het boerenerf in de sloot spoelen, kunnen leiden tot overschrijding van de waterkwaliteitsnorm. Dat is funest voor het waterleven. Ook kunnen overschrijdingen op termijn leiden tot een verbod van het middel. Daarom is zorgvuldige omgang met middelen op het erf belangrijk.