Water en bodem sturend

Bouwen met oog voor water en bodem

Nederland kampt met een groot tekort aan betaalbare en geschikte woningen. Ook in de regio Utrecht is de druk op de woningmarkt hoog. Maar niet elke locatie is geschikt om te bouwen. Rekening houden met water en bodem bij ruimtelijke inrichting is essentieel om een veilige, duurzame en klimaatbestendige leefomgeving te creëren. Water en bodem bepalen de mogelijkheden en beperkingen van een gebied. Zonder goede afstemming kunnen problemen ontstaan zoals wateroverlast, droogte, bodemdaling en verzakkingen. Door van tevoren slimme keuzes te maken – zoals water vasthouden, bouwen op stabiele grond en natuurlijke waterstromen benutten – kunnen we steden en dorpen ontwikkelen die beter bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en langdurig leefbaar blijven. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zet haar kennis en expertise graag in bij (locatie)keuzes en klimaatbestendige inrichting van toekomstige bouwlocaties.

Geschiktheidskaart: Bouwen op de juiste plek

Om te helpen bepalen waar veilig en duurzaam gebouwd kan worden, ontwikkelden Utrechtse waterpartners een geschiktheidskaart voor nieuwe woon- en werklocaties. Deze kaart geeft inzicht in bodemgesteldheid, kans op wateroverlast en overstromingsrisico’s. Via een viewer kunnen gemeenten inzoomen op potentiële bouwlocaties en aanvullende voorwaarden voor water en klimaatadaptatie.

geschiktheidskaart_woon-en_werklocaties_provincie_utrecht (1)

Buitendijks bouwen: groter risico op wateroverlast

Buitendijks bouwen is het bouwen in een gebied buiten de dijken, zoals langs rivieren of aan de kust. Het standpunt van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is: Bouw niet buitendijks! Deze gebieden zijn kwetsbaar voor overstromingen. Als het water stijgt, kan dit grote risico’s opleveren voor gebouwen en bewoners. Daarnaast ontneemt buitendijks bouwen ruimte voor waterberging en -afvoer. Dit standpunt sluit aan bij het landelijke beleid ‘water en bodem sturend’. Meer weten? Bekijk onze richtlijnen voor water in ruimtelijke plannen: hdsr.nl. Of bekijk de geschiktheidskaart voor nieuwe woon- en werklocaties (link naar geschiktheidskaart).

Aan de slag met water in ruimtelijke plannen

Werkt u bij een gemeente of adviesbureau en werkt u aan ruimtelijke plannen? Water en bodem zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. Het waterschap denkt graag mee over een klimaatbestendige inrichting, waarbij rekening wordt gehouden met water en bodem. Bij het maken van een Omgevingsvisie kunt u gebruik maken van de onderstaande pagina's.

Bij het maken van een Omgevingsplan kunt u gebruik maken van het Handboek water in ruimtelijke plannen. Via de https://hetwateradvies.nl/ kunt u het waterbelang van uw ruimtelijke ontwikkeling bepalen.

Casus Rijnenburg

Nederland kampt met een groot tekort aan betaalbare en geschikte woningen. Ook in de regio Utrecht is de druk op de woningmarkt hoog. Daarom worden in Rijnenburg/ Groot Merwede 63.000 tot 75.000 nieuwe woningen gebouwd, waarvan 25.000 in Rijnenburg. Maar bouwen in dit gebied brengt uitdagingen met zich mee: de bodem daalt en de kans op wateroverlast is groot. Zonder goede water- en bodemmaatregelen kan Rijnenburg op termijn kampen met ernstige problemen, zoals verzakkingen, wateroverlast en afname van waterkwaliteit. Het waterschap heeft hierbij een belangrijke rol. Het adviseert over toekomstbestendige inrichting van bouwlocaties, waarbij serieus rekening wordt gehouden met klimaatverandering, bodemdaling en water in de regio.