Internationale samenwerking

Schoon, voldoende en veilig water is een basis voor gezond leven van mensen en dieren over de hele wereld. Ons waterschap deelt in internationale projecten zijn waterkennis. We hebben als regionale waterbeheerder kennis opgebouwd die ook voor buitenlandse partners interessant kan zijn. We kunnen ook kennis opdoen, bijvoorbeeld over de omgang met water bij extreme weersomstandigheden. Bovendien bieden we onze organisatie en mensen kansen om breder te leren en ontwikkelen.

Wat doet ons waterschap aan internationale samenwerking?

We delen kennis op het gebied van waterbeheer. Dit kan gaan om kennis op het gebied van schoon water, wateroverlast, watertekort en overstromingen. Andersom kan ook. Wij kunnen leren van buitenlandse partners, bijvoorbeeld over omgaan met extreme weersomstandigheden waar andere landen al langer mee te maken hebben. We werken op dit moment samen met Colombia, Zuid-Afrika, Kenia en Ethiopië.

Waarom is ons waterschap betrokken bij internationale samenwerking?

De redenen voor ons waterschap om bij te dragen aan internationale samenwerking zijn als volgt:

  1. Kennis delen is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ons land is een waterland. De kennis die wij hebben kan van groot nut zijn voor andere landen. Waterschappen zien het daarom als maatschappelijke plicht om samen onze kennis te delen op plaatsen waar dat hard nodig is;
  2. Kennis uit andere landen kan ons nieuwe oplossingen bieden over watermanagement bij extreme weersomstandigheden door klimaatverandering, maar ook bijvoorbeeld over schoon water en verantwoordelijkheden. Ervaring uit andere landen kunnen een waardevolle aanvulling zijn van onze kennis;
  3. We bieden werknemers de kans om internationale en interculturele werkervaring op te doen. (Internationaal) leren en ontwikkelen ondersteunt de kwaliteit van de organisatie en helpt ons een aantrekkelijke werkgever te blijven.

Hoe werken we internationaal samen?

De Nederlandse waterschappen trekken internationaal samen op onder de vlag van de Dutch Water Authorities (DWA). Het grootste uitvoeringsprogramma van de DWA heet Blue Deal, een twaalfjarig samenwerkingsverband met 15 landen. Het doel van de Blue Deal is om 20 miljoen mensen wereldwijd toegang te geven tot voldoende, schoon en veilig water. Dit programma loopt tot 2030.

Het beleid van ons waterschap sluit naadloos aan bij het beleid van de DWA. In 2023 heeft ons waterschap zijn buitenlandbeleid (pdf, 230 kB) geactualiseerd.

Binnen Europa

Voorbeelden van concrete projecten op het gebied van kennisuitwisseling zijn:

  • Samenwerking Crisisexpertise Waterkeringen: dit project richt zich op een effectieve samenwerking en kennisuitwisseling tussen betrokken partijen op het gebied van crisis en waterkeringen. Onder andere Groot-Brittannië doet aan dit project mee;
  • Life MICA-project: onderzoeksproject op het gebied van muskusrattenbeheer. De landen die naast Nederland aan dit onderzoek meedoen zijn Duitsland en België.

Buiten Europa

Voorbeelden van projecten op het gebied van kennisuitwisseling buiten Europa zijn:

  • Colombia: crisisbeheersing, monitoring en databeheer;
  • Zuid-Afrika: klimaatadaptatie;
  • Kenia: monitoring en modelleren van waterverdeling;
  • Ethiopië: databeheer.

Deze projecten vallen allemaal onder het Blue Deal-programma.