Internationale samenwerking
Schoon, voldoende en veilig water is een basis voor gezond leven van mensen en dieren over de hele wereld. Ons waterschap deelt in internationale projecten zijn waterkennis. We hebben als regionale waterbeheerder kennis opgebouwd die ook voor buitenlandse partners interessant kan zijn. We kunnen ook kennis opdoen, bijvoorbeeld over de omgang met water bij extreme weersomstandigheden. Bovendien bieden we onze organisatie en mensen kansen om breder te leren en ontwikkelen.
Wat doet ons waterschap aan internationale samenwerking?
We delen kennis op het gebied van waterbeheer. Dit kan gaan om kennis op het gebied van schoon water, wateroverlast, watertekort en overstromingen. Andersom kan ook. Wij kunnen leren van buitenlandse partners, bijvoorbeeld over omgaan met extreme weersomstandigheden waar andere landen al langer mee te maken hebben. We werken op dit moment samen met Colombia, Zuid-Afrika, Kenia en Ethiopië.
Waarom is ons waterschap betrokken bij internationale samenwerking?
De redenen voor ons waterschap om bij te dragen aan internationale samenwerking zijn als volgt:
- Kennis delen is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ons land is een waterland. De kennis die wij hebben kan van groot nut zijn voor andere landen. Waterschappen zien het daarom als maatschappelijke plicht om samen onze kennis te delen op plaatsen waar dat hard nodig is;
- Kennis uit andere landen kan ons nieuwe oplossingen bieden over watermanagement bij extreme weersomstandigheden door klimaatverandering, maar ook bijvoorbeeld over schoon water en verantwoordelijkheden. Ervaring uit andere landen kunnen een waardevolle aanvulling zijn van onze kennis;
- We bieden werknemers de kans om internationale en interculturele werkervaring op te doen. (Internationaal) leren en ontwikkelen ondersteunt de kwaliteit van de organisatie en helpt ons een aantrekkelijke werkgever te blijven.
Hoe werken we internationaal samen?
De Nederlandse waterschappen trekken internationaal samen op onder de vlag van de Dutch Water Authorities (DWA). Het grootste uitvoeringsprogramma van de DWA heet Blue Deal, een twaalfjarig samenwerkingsverband met 15 landen. Het doel van de Blue Deal is om 20 miljoen mensen wereldwijd toegang te geven tot voldoende, schoon en veilig water. Dit programma loopt tot 2030.
Het beleid van ons waterschap sluit naadloos aan bij het beleid van de DWA. In 2023 heeft ons waterschap zijn buitenlandbeleid (pdf, 230 kB) geactualiseerd.
Binnen Europa
Voorbeelden van concrete projecten op het gebied van kennisuitwisseling zijn:
- Samenwerking Crisisexpertise Waterkeringen: dit project richt zich op een effectieve samenwerking en kennisuitwisseling tussen betrokken partijen op het gebied van crisis en waterkeringen. Onder andere Groot-Brittannië doet aan dit project mee;
- Life MICA-project: onderzoeksproject op het gebied van muskusrattenbeheer. De landen die naast Nederland aan dit onderzoek meedoen zijn Duitsland en België.
Buiten Europa
Voorbeelden van projecten op het gebied van kennisuitwisseling buiten Europa zijn:
- Colombia: crisisbeheersing, monitoring en databeheer;
- Zuid-Afrika: klimaatadaptatie;
- Kenia: monitoring en modelleren van waterverdeling;
- Ethiopië: databeheer.
Deze projecten vallen allemaal onder het Blue Deal-programma.
Meest gestelde vragen:
De doelen van onze Internationale projecten zijn tot nu toe voornamelijk gekoppeld aan kennis brengen in landen waar dat nodig is. Dat deden we vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, als gelijkwaardige partners in de samenwerking. Omdat wij door klimaatverandering steeds meer geconfronteerd worden met weersextremen als droogte en extreem hoog water, is onze behoefte om meer kennis halen uit andere landen toegenomen. Niet alleen uit de lopende internationale projecten van de Blue Deal, maar ook uit andere (Europese) landen. Op die manier helpt het ons bij het oplossen van onze watervraagstukken.
Binnen de Europese samenwerking leren we van andere landen, bijvoorbeeld over de inzet van concrete noodmaatregelen zoals mobiele keringen in het geval van een crisissituatie. Buiten Europa worden ideeën opgedaan voor onderwerpen waar we in Nederland meer over kunnen leren, bijvoorbeeld op het gebied van burgerparticipatie, crisiscommunicatie, zelfredzaamheid en omgaan met extreme weersituaties. Hoe en wanneer we deze ideeën kunnen oppakken, moet verder bij ons waterschap en landelijk worden uitgewerkt. De ervaring die HDSR-medewerkers hebben opgedaan dragen ook bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en hun motivatie om voor ons waterschap te werken.
Sinds begin deze eeuw draagt HDSR met kennisdeling bij aan waterprojecten in het buitenland. Sinds 2018 gebeurt dat vanuit het Blue Deal-programma (2018-2030); een overeenkomst tussen de Nederlandse waterschappen (UvW) en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur & Waterstaat met als doel 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden beter te beschermen tegen water en te helpen aan voldoende en schoon water. HDSR draagt hier in 2025 aan bij met projecten in 5 landen; Colombia, Zuid-Afrika, Kenia, Ethiopië en Vietnam.
Ons waterschap werkt op dit moment samen met Colombia, Zuid-Afrika, Kenia, Ethiopië en Vietnam. Deze landen zijn opgenomen in het gezamenlijke Blue Deal-programma. In dit gezamenlijke programma is op dit moment een samenwerking met 15 landen. Een samenwerking ontstaat als een specifieke hulpvraag van een partnerland past bij de beschikbaarheid van capaciteit en expertise van HDSR of een ander waterschap.
Wat hebben HDSR-medewerkers in 2024 gedaan?
- Colombia: kennisuitwisseling en oefenen op het gebied van crisisbeheersing (o.a. voor het verbeteren van de integrale besluitvorming op regionaal niveau) en het organiseren van de samenwerking in de regio Huila (gebiedstrekker);
- Ethiopië: een projectleider van ons waterschap heeft verder gewerkt aan kennisuitwisseling op het gebied van databeheer, onder andere door een workshop te organiseren;
- Kenia: een training ontwikkelen en geven voor het modelleren van watersystemen met het oog op de verdeling van water in het geval van schaarste;
- Vietnam: de samenwerking met Vietnam is nieuw voor ons waterschap. Twee medewerkers hebben bijgedragen aan een training voor het gebruik van een Geografisch Informatiesysteem (GIS);
- Zuid-Afrika: het Klimaat- en Innovatieprogramma Waterschappen Internationaal (KIWI) van het Fonds van de Nederlandse WaterschapsBank is afgerond. Voor deze tweejarige leer- en werkplek was een medewerker gekoppeld aan het Blue Deal-project in Zuid-Afrika. Deze medewerker heeft een klimaatscan gedaan en meegewerkt aan de uitwisseling van informatie via een digitaal platform;
- Europa: we doen mee aan kennisuitwisselingsprojecten op het gebied van crisisbeheersing. Bij deze kennisuitwisselingsprojecten zijn naast Nederland en de Verenigde Staten meerdere Europese landen betrokken: België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Zweden en Luxemburg.
De keuze voor deze projecten komt voort uit de kennisbehoefte in het projectland en de expertise die een medewerker van ons waterschap kan leveren.