Fietsroutes en wandelommetjes
Met deze fietsroutes en wandelommetjes die we zelf of in samenwerking met anderen hebben uitgegeven maak je kennis met het waterbeheer van vroeger en nu: met moderne gemalen en oude stoomgemalen, en met dijken, peilschaalhuisjes en wachthuispalen. Of wandel langs bloeiende boerensloten!
Fietsroute Sporen van de dijkdoorbraak van 1624 in Utrecht
Met deze izi-TRAVEL-fietsroute van circa 50 kilometer ontdek je de sporen in het landschap van de dijkdoorbraak van 1624 in Tull en 't Waal. Je fietst langs wielen, gevelstenen, rivieren en kanalen en volgt de route van het overstromingswater naar Nieuwegein, IJsselstein en Harmelen.
Via het Janskerkhof in Utrecht, waar Dirck Modé meer dan vijftig eeuwigdurende obligaties uitschreef om het herstel van de Lekdijk te bekostigen, rijd je weer terug naar Houten.
Fietsroute langs dijken, gemalen en sluizen in de Lopikerwaard
Met deze fietsroute van circa 40 km door de Lopikerwaard maak je kennis met molens, gemalen, dijkhuizen en peilschaalhuisjes.
Je fietst langs het schilderachtige riviertje de Vlist en over de Lekdijk met haar weidse uitzicht.
Van deze route is een papieren en een uitgebreide digitale (izi-TRAVEL)-versie beschikbaar.
Fietsroute Utrechts water! Vriend of vijand?
Met deze izi-TRAVEL-audiotour van circa 50 km ontdek je de sluizen, dijken, gemalen en kanalen in en rond Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein en Houten.
Met deze route, gemaakt ter gelegenheid van de viering van 900 jaar waterbeheer, krijg je een beeld van het waterbeheer van vroeger en nu. De tocht vertrekt vanaf Het Utrechts Archief, waar van 22 maart tot en met 11 november 2022 de tentoonstelling 'Water! Vriend of vijand?' te bezichtigen was. Maar je kunt ook op een ander punt starten.
Wandelommetje Oude Sluis Nieuwegein
Met de izi-TRAVEL-app hebben we een korte waterwandeling door Vreeswijk (Nieuwegein) uitgezet. De audiotour voert je onder meer langs de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en over de Lekdijk met haar dijkpalen en schotbalkenloods. Download de app op je telefoon en krijg een kijkje achter de schermen van waterbeheer vroeger en nu!
Wandel langs bloeiende boerensloten in Montfoort
Met de izi-TRAVEL-app hebben we een 6,5 kilometer lange wandelroute uitgezet die je onder andere langs de mooiste sloot van ons gebied leidt! Onderweg in Montfoort kom je meer te weten over waterkwaliteit en bijzondere planten en dieren. Download de app op je telefoon en trek er op uit!
Wandelommetje door Wijk bij Duurstede
Met de izi-TRAVEL-app hebben we een korte waterwandeling door Wijk bij Duurstede uitgezet. De audiotour voert je onder meer langs de Waterpoort met haar waterstandsmonumenten, en langs de Inundatiesluis. Download de app op je telefoon en krijg een kijkje achter de schermen van waterbeheer vroeger en nu!
Wandelommetje langs de Hollandsche IJssel
Met de izi-TRAVEL-app hebben we een 3 km lange waterwandeling langs de oevers van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel uitgezet. Download de app op je telefoon en laat je meenemen in de geheimen van de trekvaart en de zoektocht naar de meeste ecologische en duurzame oever!
Fietsen langs sluizen en forten vanuit Wijk bij Duurstede
Deze drie routes vanuit Wijk bij Duurstede van 29, 42 en 63 kilometer voeren je langs sluizen en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals Fort Vechten en Fort Honswijk, de rivier de Kromme Rijn en vele sluizen. Ze maken allemaal onderdeel uit van dit oerhollandse verdedigingssysteem. Veel van die sluizen en inundatiekanalen gebruiken we nog steeds in het hedendaagse waterbeheer.
De fietsroutes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt (TOP) bij de stadshaven in Wijk bij Duurstede vlakbij de inundatiesluis. De routes zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede, VVV Kromme Rijnstreek en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.
Meer informatie over watererfgoed
In ons gebied zijn nog veel sporen van het vroegere waterbeheer te vinden: van verhoefslagpaal tot stoomgemaal, en van inundatiesluis tot peilschaalhuis.
Neem eens een kijkje op onze watererfgoedpagina's en laat je verrassen door de rijke geschiedenis van onze ruim 175 rechtsvoorgangers!