Varen: vraag en antwoord
Voor kanovaarders zijn alle vaarwegen goed bevaarbaar. Ter hoogte van sluizen zijn veelal overdraagvoorzieningen gemaakt, zodat niet hoeft te worden geschut. Voorbeelden hiervan zijn sluis Woerdense Verlaat en de sluizen in de Kromme Rijn (Werkhoven en Cothen). Ook buiten de officiële vaarwegen zijn op meerdere plekken overdraagvoorzieningen gemaakt om stuwen, dijken of lage bruggen te passeren (bijvoorbeeld in de Enkele Wiericke). De instanties die deze voorzieningen hebben aangebracht, als onderdeel van kanoroutes, kunnen u hier nader over informeren. Het betreft de provincie Utrecht, recreatieschap De Stichtse Groenlanden en sommige gemeenten. Ook lokale kanoverenigingen bieden hierover informatie.
Als u een object passeert moet u uw vaartuig misschien even vastleggen. Dat is uiteraard nodig voor uw veiligheid.
Alleen op plaatsen waar het met een bord is aangegeven, is ligplaats nemen toegestaan. Het overnachten en het voor langere tijd aanleggen, is dus alleen toegestaan in jachthavens en op aangegeven ligplaatsen. Dit is vastgelegd in het ‘Verkeersbesluit Ligplaatsnemen op aangewezen vaarwegen.’ https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR692051/1
Op het water gelden verkeersregels. U vindt alle informatie over verkeersregels op de website https://www.varendoejesamen.nl/kenniscentrum/artikel/ken-de-vaarregels.
Maximale vaarsnelheid
Op diverse plaatsen langs het water staan borden met de maximale vaarsnelheid. Deze snelheid is er voor uw eigen veiligheid en ter bescherming van de oevers. Door u te houden aan de snelheid houdt u ook rekening met uw omgeving. Overtredingen van de maximale vaarsnelheid kunnen een proces-verbaal opleveren.
Glaasje op laat je varen
Per 24 juli 2010 geldt op alle binnenwateren een toegestaan alcoholpromillage van 0,5 promille. De maatregel geldt voor beroepsschippers én recreatievaarders, zoals zeilers en bestuurders van snelle motorboten.