Zwemmen
In Utrecht zijn ruim 27 officiële zwemplaatsen in open water. De provincie Utrecht houdt daar toezicht op de zwemwaterkwaliteit. Het waterschap verricht hiervoor de metingen. Zwemmen in andere wateren dan de officiële zwemplaatsen raden we af.
U kunt veilig zwemmen in openbare zwembaden en in de open wateren die als officiële zwemplaatsen zijn aangegeven. Hier wordt de kwaliteit van het water gecontroleerd. Zwemmen in open water op andere plaatsen wordt afgeraden omdat dat gevaarlijk kan zijn.
- Informatie over schoon en veilig zwemmen op www.zwemwater.nl
- Veilig zwemmen: zwemwater app in Google Play of App Store
Provincie houdt toezicht en informeert bezoekers
De provincie houdt toezicht op de zwemwaterkwaliteit van alle officiële zwemplaatsen in Utrecht. Als bij een zwemplaats blijkt dat het ongezond of gevaarlijk is om te zwemmen, stelt de provincie tijdelijk een waarschuwing of zwemverbod in.
Waterschap onderzoekt en informeert provincie
In het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden liggen zeven officiële zwemplaatsen. De Stichtse Rijnlanden onderzoekt in de zomer elke twee weken de kwaliteit van het zwemwater op die plekken. Deze gegevens geven wij door aan de provincie.
- Raadpleeg de zwemwaterkaart op https://www.zwemwater.nl/
- Bel de zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, tel. (030) 702 33 33. Voor vragen over zwemwaterkwaliteit of bij klachten na zwemmen in open water
- Kijk op Teletekst: pagina 725
Zwemmen in rivieren, kanalen, vijvers en singels in de woonomgeving wordt afgeraden en is altijd op eigen risico:
- Deze plekken kunnen gevaarlijk zijn door obstakels onder water of sterke stromingen. In het water springen in de buurt van sluizen, stuwen en inlaten is verboden en zeer gevaarlijk vanwege de sterke stroming. Vanaf (hoge) bruggen in het water springen is ook af te raden.
- Het waterschap doet geen zwemwatermetingen buiten de officiële, door de provincie aangewezen zwemwaterlocaties. Het waterschap weet dan ook niet of het water schoon genoeg is om in te zwemmen. Het kan verontreinigd zijn door lozingen vanuit bijvoorbeeld rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit water kan ziekteverwekkende organismen bevatten; ook kan in zuurstofarm water blauwalg en botulisme voorkomen.
Infographic Zwemwaterlocaties
Download de zwemwater app
Wat zijn veilige zwemlocaties? Met de zwemwater app of via www.zwemwater.nl zie je direct waar je bij jou in de buurt gerust een duik kunt nemen.