Kaderrichtlijn Water

Schoon water in sloten, rivieren en andere wateren is van levensbelang voor mensen, planten en dieren en onderdeel van een aantrekkelijke leefomgeving.  Hoe schoon het water moet zijn is vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water (KRW).  Het doel van de KRW is schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater in 2027.

Het waterschap werkt aan een betere waterkwaliteit door de aanleg van natuurvriendelijke oevers, het verbeteren van de biodiversiteit en het zuiveren van afvalwater. De laatste 20 jaar is de kwaliteit van het water in sloten, plassen en ander oppervlaktewater sterk vooruit gegaan. Maar de verbetering is niet groot genoeg om de doelen die Europa stelt voor 2027, te halen. Daarom neemt het waterschap de komende jaren extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Wat doet het waterschap om de waterkwaliteit te verbeteren?

Zuiveren van afvalwater

We investeren in maatregelen om het gezuiverde afvalwater van huishoudens en bedrijven nog schoner te maken.

#1669561-v1-RWZI Woerden drone luchtfoto juni 2020

Ecologie in al ons werk

Om de waterkwaliteit te verbeteren leggen we natuurvriendelijke oevers aan en stimuleren vismigratie met de aanleg van vispassages.

Krabbenscheer_Bloem_Koe_Zegveld_3_© Arthur de Bruin_HDSR

(foto: Arthur de Bruin)

Stimuleren van derden

We hebben subsidies voor agrariërs, gemeenten en inwoners om aan de slag te gaan met maatregelen die de waterkwaliteit verbeteren.

Slootkant en ronde balen-kooijman Kamerik

Eigen regels

We hebben eigen regels om de waterkwaliteit en ecologie te beschermen en zijn kritisch op plannen met impact op de waterkwaliteit.

IMG_4954

Wat gaan we extra doen?

Naast de maatregelen die we al nemen, zijn de komende jaren extra inspanningen nodig. Met extra acties zetten we alles op alles om zo dicht mogelijk bij de KRW doelen te komen.

  • We maken onze vergunningen en regels KRW-proof door in onze verordeningen meer aandacht te besteden aan het beschermen van de waterkwaliteit. Ook gaan we hier strenger op controleren;
  • We gaan extra investeren in het nog beter zuiveren van het afvalwater van huishoudens en bedrijven door de inzet van nieuwe kennis en technieken;
  • We gaan extra meten op bijvoorbeeld zware metalen. Dat doen we in het oppervlaktewater en in het afvalwater op de rioolwaterzuiveringen. Zo krijgen we meer inzicht in probleemstoffen zoals zink. We gaan de stoffen die de norm overschrijden beter analyseren en achterhalen waar de bron zit. Vervolgens kunnen we gericht actie ondernemen om stoffen terug te dringen;
  • We gaan in gesprek met onze partners om grip te krijgen op de indirecte lozingen van bedrijven op de riolering;
  • We gaan een plan van aanpak opstellen voor de rivierkreeften. Rivierkreeften verstoren het ecologisch evenwicht en verslechteren de waterkwaliteit. We blijven druk uitoefenen op het Ministerie van LVVN om te komen met een grootschalige, landelijk gecoördineerde aanpak om de kreeften te bestrijden. Ook gaan we in pilots werken aan het wegvangen van de rivierkreeft in combinatie met een natuurlijke inrichting van de watergangen.

Hoe staat het met de waterkwaliteit in ons gebied?

Het waterschap heeft een storymap ontwikkeld om de waterkwaliteit in ons gebied in beeld te brengen.

Meer weten over de Kaderrichtlijn water

Meer informatie over de Kaderrichtlijn water staat op de website van de Unie van Waterschappen.