Kaumera

Kaumera is een nieuwe biobased grondstof die wordt gewonnen uit slibkorrels die zich vormen bij het Nereda® zuiveringsproces op rioolwaterzuiveringen. Het kan in veel gevallen ingezet worden als vervanger van petrochemische stoffen. Nederland heeft hierin de wereldprimeur: de eerste productielocatie ligt in Zutphen, een tweede installatie ligt in Epe. De Stichtse Rijnlanden is een van de vier waterschappen die meewerken in een coöperatie die verantwoordelijk is voor de productie van Kaumera.

Door Kaumera uit gezuiverd slib te halen, hoeft 20- 35% minder slib afgevoerd en vernietigd te worden. Dit heeft een gunstig effect op het energieverbruik en de CO2 uitstoot.

Wat is Kaumera?

Onderzoekers aan de Technische Universiteit Delft ontdekten dat een nieuw soort grondstof kan worden gewonnen uit de slibkorrels die zich vormen bij het Nereda® zuiveringsproces. Dit is een duurzame en verbeterde zuiveringstechnologie waarbij het slib dat overblijft na zuivering geen vlokken, maar snel bezinkbare korrels vormt. Uit deze korrels kan een bijzonder biopolymeer worden gehaald met bijzondere, uiteenlopende eigenschappen: Kaumera.

Kaumera coöperatie

Samen met de waterschappen Rijn en IJssel, Limburg en Vallei en Veluwe hebben we in juni 2024 een coöperatie opgericht om het proces van Kaumera te versnellen. De coöperatie is verantwoordelijk voor de productie. Daarnaast heeft een start-up het vermarkten van Kaumera op zich genomen. Deze Kaumera Sales and Services BV is voor vijftig procent in handen van Royal Haskoning DHV en voor vijftig procent in handen van de Kaumera coöperatie.

Wat levert het ons op?

Kaumera is een toekomstbestendige grondstof en heeft versterkende en verbindende eigenschappen met vele toepassingsmogelijkheden. Kaumera kan water vasthouden maar ook afstoten. Hierdoor zijn diverse toepassingen in de land- en tuinbouw mogelijk. Denk hierbij onder andere aan vermindering van de uitspoeling van meststoffen in de landbouw. In samenwerking met de markt voeren we tests uit om te onderzoeken of Kaumera kan worden ingezet voor toepassingen als bouwmaterialen, brandwerendheid, textielindustrie en composietmaterialen

Ondersteuning door EU LIFE subsidie

Dit project ontvangt financiële steun uit het LIFE Programma van de Europese Unie. LIFE is een subsidieprogramma van de Europese Unie. Doel is om innovatieve projecten te ondersteunen die passen in het Europese natuur, milieu- en klimaatbeleid.

logo LIFE

Heb je vragen over dit project? 
Neem contact op met Eric van der Zandt ([email protected])