Samenwerking met gemeente Utrecht

Veel mensen genieten van het grachten en singels in de stad Utrecht. Maar de waterkwaliteit van vijvers, sloten, plassen en grachten in Utrecht is nog niet overal goed genoeg. Het voldoet op veel plekken niet aan de Europese normen.

We werken daarom samen met gemeente Utrecht aan het Programma Gezond water. Met dit programma voeren we tot en met 2028 in de hele stad maatregelen uit om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo zorgen we dat er meer verschillende soorten dieren en planten in het water kunnen leven. Bijvoorbeeld door natuurvriendelijke natuurvriendelijke oevers aan te leggen, oevers anders te maaien en ons in te zetten voor minder zwerfafval in het water.

Schoon water draagt bij aan de biodiversiteit en een aantrekkelijke leefomgeving voor mens, plant en dier.

Programma Schoon Water Utrecht

Wat gaan we waar doen?

Gemeente Utrecht en waterschap voeren tot en met 2028 meer dan 100 maatregelen uit om de waterkwaliteit van sloten, vijvers en grachten in Utrecht te verbeteren.

Wilt u weten welke maatregelen we uitvoeren en waar? Bekijk de kaart.

Op deze kaart staan de maatregelen die in 2025 van start gaan.  Zodra er meer informatie over een maatregel bekend is zoals de planning of een contactpersoon, voegen we dat toe aan de kaart.

Belang van een goede waterkwaliteit

Elke 3 jaar meten we de waterkwaliteit in de stedelijke gebieden. Dat doen we met zogenaamde ecoscans. We beoordelen dan een groot deel van de vijvers, sloten en grachten in de bebouwde kom. We kijken bijvoorbeeld naar de helderheid, het aantal planten en dieren en hoeveel afval er in het water ligt.

Op de kaart kunt u via de kaartlaag 'waterkwaliteit' zien hoe de waterkwaliteit in uw wijk ervoor staat.

Hier staan de resultaten van de laatste waterkwaliteitsmeting. Klik op een van de rondjes om te zien wat op dit moment de waterkwaliteit op deze locatie is en welk doel we naar streven.

Waterkwaliteitsdoelen

Waterkwaliteit categorien

Wat kunt u zelf doen?

  • Houd het water schoon. Gooi afval in de afvalbak.
  • Voorkom dat waterplanten of dieren uit uw vijver of aquarium in de sloot terecht komen. Deze exoten kunnen in korte tijd snel groeien en verdringen de inheemse dier- en plantensoorten.
  • Heeft u een tuin aan het water? Snoei bomen en struiken op tijd, zodat het water niet vol met bladeren komt te liggen en er voldoende (zon)licht in het water kan schijnen.

Subsidie voor verbeteren waterkwaliteit

Ziet u kansen in uw buurt voor het verbeteren van de waterkwaliteit? Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een natuurvriendelijke oever of het stimuleren van waterplanten?

Het waterschap heeft een subsidieregeling, de 'Blauwe Bewonersinitiatieven'.

Of maak gebruik van de subsidie initiatievenfonds van gemeente Utrecht.