Waterkwaliteit in beeld

De kwaliteit van ons oppervlaktewater is van groot belang voor een gezonde leefomgeving, biodiversiteit en het welzijn van mensen en dieren. Toch voldoen veel wateren in ons werkgebied niet aan de strenge normen die zijn opgesteld door de Kaderrichtlijn Water (KRW). Hoe kan dat, ondanks onze inspanningen om de waterkwaliteit te verbeteren? En wat betekent het als een waterlichaam een onvoldoende scoort?

Kerkelandwetering_DavidMaas

Wat is de Kaderrichtlijn Water?

De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese wetgeving die is ingevoerd om de waterkwaliteit in alle Europese lidstaten te verbeteren en te beschermen. De richtlijn streeft naar een goede ecologische en chemische toestand van al het oppervlakte- en grondwater. Dit betekent dat niet alleen de hoeveelheid vervuilende stoffen in het water wordt beperkt, maar dat ook de leefomgeving van planten en dieren in en rond het water gezond moet zijn. Om deze doelen te bereiken, worden waterlichamen regelmatig gemonitord en beoordeeld.

One out, all out!

Volgens de regels van de KRW voldoet een waterlichaam pas als alle metingen goed gescoord hebben. Dit betekent dat als één van de meer dan 100 gemeten stoffen niet voldoet aan de norm, het hele waterlichaam als onvoldoende wordt beoordeeld. Dit heet het 'one out, all out' principe. Hierdoor kan het zijn dat meer en meer stoffen de norm niet meer overschrijven, waardoor de waterkwaliteit verbetert, maar dat niet zichtbaar is in het eindoordeel. Immers, als een enkele stof niet voldoet, blijft het waterlichaam roodgekleurd met de tekst 'voldoet niet'.

Geen van de wateren voldoet nog aan de norm

Het oppervlaktewater in Nederland heeft vaak al een lange reis door Europa achter de rug. Onderweg kan het water verontreinigd raken en deze vervuiling komt uiteindelijk in Nederland terecht. Daarnaast voegen we in ons dichtbevolkte land zelf ook veel stoffen toe aan het water, met name vanuit industrie, landbouw en riolering. Dit maakt het moeilijk om aan alle normen voor chemische stoffen, waterdieren en planten te voldoen.

We monitoren de waterkwaliteit via verschillende meetnetten. Er zijn vaste monitoringslocaties voor zowel grote waterlichamen als voor afvoergebieden. De meetfrequentie varieert: zo worden kleine waterdiertjes eens per drie jaar gemeten, terwijl fysisch-chemische parameters doorgaans elke maand worden gecontroleerd.

Chemische_toestand_waterenHDSR

Storymap waterkwaliteit

We hebben een storymap ontwikkeld die de waterkwaliteit en biodiversiteit in het oppervlaktewater laat zien. Deze storymap biedt inzicht in de waterkwaliteit en biodiversiteit van het oppervlaktewater.

De meetresultaten per watergang worden gepresenteerd en we laten zien welke maatregelen zijn uitgevoerd of gepland om de waterkwaliteit te waarborgen of verbeteren. De storymap wordt eens per jaar geüpdatet met de resultaten van de meest recente metingen.

Vraag en antwoord over de storymap